Limba română, o lecție venețiană

Opinia de la centru Niciun comentariu la Limba română, o lecție venețiană 0

Dacă te uiți atent pe foaia de hîr­­ti­e, vezi că nu e o temă pentru aca­să prea complicată. Dar nu e nici o te­mă prea comodă, dacă o citești din pers­pec­tiva unui imigrant român aflat în Ita­lia. Paginile sînt roșii, pline de gre­­șeli, dar nu grave – cele mai multe, confu­zii cu alte cuvinte din limba română. Ti­tlul, în ro­mâ­nă, e scris ci­teț: „Nu­me­le meu este…”.

În compunere, studenta italiană Francesca Zanetta își imagi­nea­ză, pentru cursul de limba română pe ca­re îl urmează la Institutul Ro­mân de Cultură și Cercetare Umanis­ti­că din Veneția, drumul cu un au­to­buz pî­­nă în Italia al unei ro­mân­ce veni­te la muncă. Textul nu ascunde vreo fi­lo­sofie complicată, nici vreun me­ca­­nism stilistic răvășitor. E simplu, per­sonajul își descoperă identitatea, prin­­tre alți români din Ita­lia. Pentru com­­punerea asta, însă, studenta a primit nota maximă. Co­rina, tînăra profesoară din Ro­mâ­ni­a a fost emo­țio­na­tă. Poate din ca­u­za finalului morali­za­tor, cînd personajul Francescăi ve­de pe un zid scris „Romeni, tornate a casa!” și reacționează prin a vopsi peste in­scrip­ție, alături de alți ro­mâni, stea­gul României. O declarație de dra­gos­te neașteptată.

Francesca este unul dintre cei 15 de tineri italieni care studiază, în prezent, limba și literatura ro­mâ­nă, de două ori pe săptămînă, la in­sti­tutul din Veneția. Corina are 31 de ani, un aer optimist și șase ani de experiență pedagogică printre ita­li­eni. Cînd a ajuns să predea ro­mâ­na italienilor, tînăra profesoară și-a în­tre­bat studenții: „De ce ați ales ro­mâ­na?”. Italienii, toți studenți la fi­lo­logie, au răspuns, pragmatic. „Se gîndesc că, prin apropiere, e o lim­bă ușoară. Veneau crezînd că le a­proa­­pe și se pot adapta repede”, spu­­ne profesoara. Nimic de dife­rențe culturale, de știri cu Ro­mu­lus Mailat.

Dincolo de sala de curs, e to­tuși stra­da și tot climatul alimentat uneori de presa italiană cu știri ne­ga­tive. Pro­fesoara preferă să spună că Veneția acționează asupra oa­me­nilor ca un clopot de sticlă. „Aici e altă lume”. A primit și dovezi în sen­sul ăsta. Într-una din zile, s-a a­pro­piat de ea o studentă. A luat-o de­oparte și i-a măr­turist că e fiica unui politician i­talian de extremă dreapta. Unul dintre cei care țineau discursuri îm­po­tri­va românilor. „Ta­tăl ei candida la alegeri și mi-a spus că, dacă vreau, poate îl votez pe ta­tăl ei”, povestește Corina. I-a zîm­bit. I-a spus că nu-l votează. Și cam asta e tot ce-a deranj­at vreodată, printre italieni, ora de limbă și lite­ratură română.

Andrei UDIȘTEANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top