Fantoma PNL
Cap în cap 18 ianuarie 2011 Niciun comentariu la Fantoma PNL 0Cinstit vorbind, după încolonarea PNL sub comanda lui Dan Voiculescu, partidul Brătienilor a rămas o amintire. Falimentul său ideologic s-a consumat în timpul guvernării Tăriceanu, cînd a plătit susținerea parlamentară a PSD cu alocații bugetare peste posibilități; în ianuarie 2011 asistăm la falimentul său moral. Din păcate, nu putem numi altfel alianța cu succesorii torționarilor comuniști.
Cînd a exclus-o pe Mona Muscă pentru o colaborare nefericită cu fostele servicii de informații ale statului comunist, PNL a invocat imperative morale și istorice. Astăzi pare să fi uitat complet de ele, iar liderul său se afișează alături de Dan Voiculescu, un personaj mult mai nociv decît a fost vreodată doamna Muscă. Nu ar trebui însă să fim surprinși: în 2009, PNL a participat docil la diversiunea coordonată de Dan Voiculescu și numită „proiectul Johannis”, iar în campania prezidențială, după ce a atras multă simpatie ca alternativă la figura uzată a lui Traian Băsescu și la cea deja compromisă a lui Mircea Geoană, Crin Antonescu a trecut rapid de partea Stîngii și l-a susținut în turul al doilea pe Mircea Geoană. Faptul că acesta nu-i răspunsese la întrebarea legată de vizita la Moscova nu l-a mai preocupat pe liderul liberal. Să nu uităm apoi că am fi putut avea un guvern PDL – PNL, în loc să avem o coaliție cu UNPR, dar Crin Antonescu a refuzat orice formă de colaborare cu altcineva decît cu PSD.
Membri PNL care nu vor să-și supere liderul își justifică susținerea pentru alianța cu PC printr-o pretinsă afinitate ideologică – PC ar fi, vezi Doamne, un partid de dreapta. O fi, dar numai pe hîrtie, pentru că în practică Dan Voiculescu s-a remarcat prin campania de sabotare a proprietarilor și susținerea chiriașilor din casele naționalizate. Este aceasta o politică de dreapta?
Există, spre cinstea lor, și liberali care au repudiat această alianță – Varujan Vosganian, Marius Oprea, Ludovic Orban, Adriana Săftoiu.. Se vor fi simțit și ei puși într-o situație inacceptabilă cînd, după ce l-au acuzat pe Traian Băsescu de practici dictatoriale și trecut securist, s-au trezit aliați cu un securist dovedit. Din păcate, dizidența lor nu are șanse de succes tocmai din cauza…practicilor dictatoriale ale domnului Antonescu, de care liberalii se plîng în particular, dar refuză să le denunțe în public.
Dacă nu găsim nici o justificare morală sau ideologică pentru această alianță calificată de mulți drept contra naturii, să încercăm să deslușim eventualele considerente practice pe care le-ar fi putut lua în calcul Crin Antonescu. Va fi greu, pentru că PC practic nu există: nu a cîștigat niciodată nici măcar un singur mandat prin forțe proprii, ci a forțat întotdeauna o alianță cu PSD pentru a pătrunde în Parlament. Unii spun că domnul Antonescu ar fi dorit de fapt să-l forțeze pe Victor Ponta să accepte condițiile maximale ale PNL pentru o alianță electorală cu PSD. Iată însă că Victor Ponta a temporizat, preferînd să se consulte cu proprii baroni, care probabil nu vor accepta niciodată să cedeze jumătate din locurile pe liste în favoarea liberalilor. Cînd se va încheia însă alianța cu PSD, cum o va justifica domnul Antonescu din punct de vedere al coerenței ideologice? Vom auzi din nou refrenul răsuflat al necesității mobilizării împotriva „dictatorului” Băsescu?
S-a vorbit mult despre expunerea mediatică pe care ar oferi-o liberalilor posturile de televiziune ale familiei Voiculescu. Dacă ne gîndim mai serios însă ne dăm seama că ea nu merită 21 de locuri eligibile pe listă, rupte de la gura liberalilor, pentru că Antenele nu vor susține niciodată PDL, ci întotdeauna pe adversarii acestuia. Secretul acestei Alianțe nefericite este probabil mult mai urît și ține de rangul înalt pe care domnul Voiculescu l-a avut în Securitate și care i-a asigurat și după 1989 o poziție de control în politică și în economie.
Intuim așadar în spatele fațadei politice combinații transpartinice oculte care țin mai mult de caracatița construită de urmașii regimului comunist decît de un proces politic transparent și democratic. Aceasta este problema și durerea: PNL a devenit un pion mișcat de această caracatiță în funcție de interesele ei. Cu alte cuvinte, a devenit fantoma partidului Brătienilor.
Rodica CULCER
Adaugă un comentariu