Fantoma PNL

Cap în cap Niciun comentariu la Fantoma PNL 0

Cinstit vorbind, după în­co­lo­na­rea PNL sub comanda lui Dan Vo­i­cu­l­es­cu, partidul Brătienilor a ră­mas o a­min­tire. Falimentul său ideo­lo­gic s-a con­sumat în timpul gu­ver­nă­rii Tă­ri­cea­nu, cînd a plătit sus­ți­ne­rea parla­men­tară a PSD cu a­lo­ca­ții bugetare pes­te posibilități; în ia­nua­rie 2011 a­sis­tăm la falimentul său moral. Din pă­cate, nu putem nu­mi altfel alianța cu succesorii tor­ți­o­na­ri­lor comuniști.

Cînd a exclus-o pe Mona Muscă pen­­tru o colaborare nefericită cu fos­te­le servicii de informații ale statului co­­munist, PNL a invocat imperative mo­­rale și istorice. Astăzi pare să fi ui­­tat complet de ele, iar liderul său se a­fișează alături de Dan Voi­cu­les­cu, un personaj mult mai nociv decît a fost vreodată doamna Muscă. Nu ar trebui însă să fim surprinși: în 2009, PNL a participat docil la di­ver­siunea co­ordonată de Dan Voi­cu­les­cu și nu­mi­tă „proiectul Jo­ha­nnis”, iar în cam­pania pre­zi­den­ți­a­lă, după ce a a­tras multă simpatie ca alterna­ti­vă la fi­gura uzată a lui Traian Bă­ses­cu și la cea deja compromisă a lui Mircea Geoa­nă, Crin Antonescu a trecut ra­­pid de partea Stîngii și l-a sus­ținut în turul al doilea pe Mircea Geo­ană. Fap­­tul că acesta nu-i ră­s­pun­sese la în­­trebarea legată de vizita la Mos­co­va nu l-a mai preocupat pe li­derul li­be­­ral. Să nu uităm apoi că am fi pu­tut avea un guvern PDL – PNL, în loc să avem o coaliție cu UNPR, dar Crin An­tonescu a re­fu­zat orice for­mă de co­laborare cu alt­ci­neva decît cu PSD.

Membri PNL care nu vor să-și su­­pere liderul își justifică susținerea pen­tru alianța cu PC printr-o pre­tin­să a­fi­ni­tate ideologică – PC ar fi, vezi Doamne, un partid de dreapta. O fi, dar numai pe hîrtie, pentru că în prac­ti­că Dan Voiculescu s-a remarcat prin campania de sabotare a pro­pri­e­tarilor și susținerea chiriașilor din ca­sele na­țio­nalizate. Este aceasta o po­litică de dreapta?

Există, spre cinstea lor, și liberali care au repudiat această alianță – Va­ru­jan Vosganian, Marius Oprea, Lu­­dovic Orban, Adriana Săftoiu.. Se vor fi simțit și ei puși într-o si­tua­ție i­na­cce­­ptabilă cînd, după ce l-au a­cuzat pe Traian Băsescu de practici dicta­to­riale și trecut securist, s-au tre­zit aliați cu un se­curist dovedit. Din pă­ca­te, dizidența lor nu are șan­se de succes tocmai din cauza…prac­ti­cilor dic­tatoriale ale dom­nului An­to­nes­cu, de care liberalii se plîng în par­ti­cu­lar, dar refuză să le denunțe în pu­blic.

Dacă nu găsim nici o justificare mo­­rală sau ideologică pentru această alianță calificată de mulți drept contra naturii, să încercăm să deslușim e­ven­tualele considerente practice pe ca­­re le-ar fi putut lua în calcul Crin An­tonescu. Va fi greu, pentru că PC practic nu există: nu a cîștigat nicio­da­tă nici măcar un singur mandat prin forțe proprii, ci a forțat întot­dea­una o alianță cu PSD pentru a pă­trun­de în Parlament. Unii spun că dom­nul Antonescu ar fi dorit de fapt să-l forțeze pe Victor Ponta să a­ccepte condițiile maximale ale PNL pentru o alianță electorală cu PSD. Iată însă că Victor Ponta a tem­porizat, prefe­rînd să se consulte cu proprii baroni, ca­re probabil nu vor accepta nicioda­tă să cedeze ju­mă­tate din locurile pe lis­te în fa­voa­rea liberalilor. Cînd se va încheia în­să alianța cu PSD, cum o va justifica dom­nul Antonescu din punct de ve­de­re al coerenței ideolo­gi­­ce? Vom au­­­zi din nou refrenul ră­su­­flat al ne­ce­­sității mobilizării îm­po­tri­va „dic­ta­­torului” Băsescu?

S-a vorbit mult despre ex­pu­ne­rea mediatică pe care ar oferi-o libe­ra­lilor posturile de televiziune ale fa­miliei Voiculescu. Dacă ne gîndim mai se­ri­os însă ne dăm seama că ea nu merită 21 de locuri eligibile pe lis­­tă, rupte de la gura liberalilor, pentru că Antenele nu vor susține ni­cio­da­­tă PDL, ci întot­dea­una pe adver­sa­rii acestuia. Secretul a­cestei A­li­an­țe ne­fe­ri­cite este probabil mult mai urît și ține de rangul înalt pe ca­re dom­nul Voi­cu­les­cu l-a avut în Se­­cu­ri­tate și ca­re i-a a­sigurat și după 1989 o po­zi­ți­e de control în politică și în e­co­no­mi­e.

Intuim așadar în spatele fațadei po­­­­litice combinații transpartinice o­cul­­te care țin mai mult de caracatița con­­­struită de urmașii regimului co­mu­­nist decît de un proces politic tran­­sparent și democratic. Aceasta es­­­­te problema și durerea: PNL a de­ve­­nit un pion mișcat de această cara­ca­­tiță în funcție de interesele ei. Cu al­te cuvinte, a devenit fantoma parti­du­­lui Brătienilor.

Rodica CULCER

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top