Școala de (ne)bune maniere

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la Școala de (ne)bune maniere 4

Neglijența, lipsa de feminita­te, limbajul argotic, vocabularul să­­rac și agresivitatea – acestea au fost condițiile pe care trebuiau să le îndeplinească fetele dornice să par­ticipe la „Școala de bune ma­nie­re”. Doar opt „norocoase” au fost s­electate de un juriu pre­tențios, ca­re nu a acceptat de­cît ce­le mai urîte și necioplite diamante – a se asocia concurentele cu acest tip de pietre prețioase. Nu au fost accepta­te fete talentate, care știu să cînte, să danseze, să croșeteze sau să pic­teze.

Andreea Raicu se ocupă de „e­ducarea” lor, urmărind cum par­­ticipantele învață să taie friptu­ra cu ajutorul cuțitului și al furcu­liței, să mănînce ciorbă fără să fa­că zgomot, să stea drepte la masă folosindu-se de bețe de lemn sau să pronunțe corect anumite cu­vin­te. Ca în orice școală, elevele care nu dau randament și nu se acomodează sînt exmatriculate. L­u­cru­ri simple în aparență, ca bu­ne­le maniere sau vocabularul îngrijit, pentru Diana sînt un calvar. Ei îi place să fie șefă și, dacă nu îi convine ceva, te bate și te trimite a­casă. Desenează graffiti pe pe­re­ții din cartier și face asta pentru că „îmi permit”. Ei nu i se pare normal să stea într-o cameră „dă doi pă doi”, cum este cea de la școala de pe Prima TV și să aibă un ceas de­ș­teptător „dă pă timpul lu´ Paz­van­ti chioru´” care să o trezească în fiecare dimineață.

Nici Olivia nu este de acord cu regulile impuse. Are replici tă-ioa­se la orice observație i se a­du­ce și se pare că singurele cuvinte pe care poate să le pronunțe pînă la capăt și foarte corect sînt în­ju­ră­turile. Cursurile speciale de la școa­­lă le pun probleme fetelor. La cur­sul de gătit beau sticla de vin ca­re trebuie folosită pentru pre­pa­rarea fripturii la cuptor, la cel de e­­tichetă și conduită socială își frea­că palmele de nerăbdare să se termine. La cel de dicție, creionul pe care trebuie să îl țină între dinți pentru a pronunța corect unele jo­curi de cuvinte le este de folos doar pentru a-și întări dantura.

Cea mai silitoare elevă de la „Școala de bune maniere”, cu iz de pensiune veche pentru fetele re­­bele, va fi premiată, nu cu di­plo­­­mă de bună purtare și o coroniță de flori, ci cu 5000 de euro.

Încă un motiv ca participantele să lupte, prin orice mijloace, pen­tru titlul de cea mai educată fa­tă. Vorba concurentelor, „bun lu­cru și educația asta”.

Cristina BABII

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top