Școala de (ne)bune maniere
Mai plați ca ecranul 25 ianuarie 2011 Niciun comentariu la Școala de (ne)bune maniere 4Neglijența, lipsa de feminitate, limbajul argotic, vocabularul sărac și agresivitatea – acestea au fost condițiile pe care trebuiau să le îndeplinească fetele dornice să participe la „Școala de bune maniere”. Doar opt „norocoase” au fost selectate de un juriu pretențios, care nu a acceptat decît cele mai urîte și necioplite diamante – a se asocia concurentele cu acest tip de pietre prețioase. Nu au fost acceptate fete talentate, care știu să cînte, să danseze, să croșeteze sau să picteze.
Andreea Raicu se ocupă de „educarea” lor, urmărind cum participantele învață să taie friptura cu ajutorul cuțitului și al furculiței, să mănînce ciorbă fără să facă zgomot, să stea drepte la masă folosindu-se de bețe de lemn sau să pronunțe corect anumite cuvinte. Ca în orice școală, elevele care nu dau randament și nu se acomodează sînt exmatriculate. Lucruri simple în aparență, ca bunele maniere sau vocabularul îngrijit, pentru Diana sînt un calvar. Ei îi place să fie șefă și, dacă nu îi convine ceva, te bate și te trimite acasă. Desenează graffiti pe pereții din cartier și face asta pentru că „îmi permit”. Ei nu i se pare normal să stea într-o cameră „dă doi pă doi”, cum este cea de la școala de pe Prima TV și să aibă un ceas deșteptător „dă pă timpul lu´ Pazvanti chioru´” care să o trezească în fiecare dimineață.
Nici Olivia nu este de acord cu regulile impuse. Are replici tă-ioase la orice observație i se aduce și se pare că singurele cuvinte pe care poate să le pronunțe pînă la capăt și foarte corect sînt înjurăturile. Cursurile speciale de la școală le pun probleme fetelor. La cursul de gătit beau sticla de vin care trebuie folosită pentru prepararea fripturii la cuptor, la cel de etichetă și conduită socială își freacă palmele de nerăbdare să se termine. La cel de dicție, creionul pe care trebuie să îl țină între dinți pentru a pronunța corect unele jocuri de cuvinte le este de folos doar pentru a-și întări dantura.
Cea mai silitoare elevă de la „Școala de bune maniere”, cu iz de pensiune veche pentru fetele rebele, va fi premiată, nu cu diplomă de bună purtare și o coroniță de flori, ci cu 5000 de euro.
Încă un motiv ca participantele să lupte, prin orice mijloace, pentru titlul de cea mai educată fată. Vorba concurentelor, „bun lucru și educația asta”.
Cristina BABII
Adaugă un comentariu