Fotografia întregii lumi

Opinia de la centru Niciun comentariu la Fotografia întregii lumi 3

Nu trebuie să-ți închiriezi sa­te­lit ca să faci o fotografie întregii lu­mi. E suficient să-ți cumperi un bilet de avion pînă la Roma, să iei trenul sau autobuzul spre gara Ter­mini și de acolo să mergi cîteva sta­ții cu metroul pe linia A, în direcția Battistini. Urcă scările rulante la Pi­azza di Spagna și, cînd ajungi la lumină, trage aer în piept. În partea ca­re se desface spre Via Condotti mi­roase a castane coapte, cîte un miez alb desface coaja și se rostogolește pe grătar.

Nu-i ignora pe indienii care se întrec să-ți ofere mingiuțe zornă­i­toa­re sau pe cei care zdrobesc mai­mu­țoi pe un carton și-ți arată cum figu­rinele se adună imediat în forma i­ni­țială, pentru că-s făcute dintr-un soi de gelatină colorată cu proprie­tăți miraculoase; nu privi kitsch-ul cu superioritate, pentru că o să-ți ia­să fotografia mișcată. Uite de e­xem­plu cum întinerește într-o clipă doam­na aceea hispanică atunci cînd unul dintre indieni îi oferă un tran­da­fir, fie și pe cîțiva euro. Fo­ca­li­zea­ză pe zîmbetul ei, apoi pe dinții albi ai indianului și apasă pe de­clan­șa­tor.

Mai încolo, pe piatra lucioasă, aș­teaptă trăsuri și taxiuri albe, ae­rul ăsta obosește caii și-i face să vi­se­ze că piatra lucioasă se dă la o par­te și dedesubt iese degrabă iarbă proas­pătă; taximetriștii sînt obosiți și se sprijină de portiere și nu vi­sea­ză la nimic în clipa asta. Privește în sus: nu sînt vaze cu azalee pe trep­te, ca în luna mai, sînt doar mulți oa­meni la un loc, și e destulă culoare.

Urcă pe prima treaptă și vei de­veni unul dintre ei toți. Nu te simți neînsemnat, se întîmplă uneori – aici, în orice caz – ca mulțimile să fie hrană pentru suflet. Nu te feri de obiectivele altora: e nevoie de ti­ne în poza pe care o vor duce a­ca­să și o vor pune pe Facebook, pentru prieteni. Toată lumea se aș­teap­tă ca tu, un om din mulțime, să fii a­co­lo, fă­ră tine ar fi doar niște pietre goa­le.

Urcă toate cele 138 de trepte, ca să vezi totul, absolut totul. Cum stai rezemat de balustradă, cu spatele la biserica Trinità dei Monti, vei ve­dea un restaurant sofisticat, în fapt niște mese îngrămădite pe un balcon. Fă zoom out, mută cadrul mai sus și apropie. Printre țigle și contururi ascuțite, un artist încheie con­turul subțire al basilicii San Carlo al Corso și trece repede la aco­pe­ri­șurile drepte din jur. În stînga și-n dreapta îți stau cetățeni ai lumii ca­re privesc aceleași lucruri. Unii au împietrit deja pentru fotografie, al­ții stau în fața lor și încearcă să prin­dă și fîntîna și caii și felinarele și zidurile portocalii și biserica albă și o bucată de cer, cît să dea bine în cadru.

Vlad ODOBESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top