Pe urme de poveste – Cum am devenit persona non grata în satul meu
Supliment 6 aprilie 2011 Niciun comentariu la Pe urme de poveste – Cum am devenit persona non grata în satul meu 8Doamna Maria, vecina mea, a murit furioasă pe mine. Nu m-a iertat niciodată pentru textul din „Opinia studențească” și mai ales pentru un cuvînt anume, care a chinuit-o multă vreme: „Cum adică «merge agale»?!”. Doamna Maria a aruncat cu pietre în geam, a venit nopțile să înjure în curte și a bîntuit-o pe mama multă vreme. Atunci am înțeles – și înțeles e puțin spus – că nu-i poți transforma pe oamenii de lîngă tine în personaje.
„Oamenii de poveste ai Moldoviței”, un reportaj scris pentru un supliment despre satul românesc, în care descriam cîteva dintre cele mai interesante și pitorești figuri din satul meu, n-ar fi ajuns niciodată în Moldovița dacă cineva care trecea cu afaceri prin Iași nu ar fi văzut ziarul, întîmplător. Iar eu nu mi-am imaginat niciodată ce va urma. Copii trase la xerox au circulat prin sat și toate „personajele” mele au primit un exemplar în mînă. Peste noapte, devenisem persona non grata și, dacă m-aș fi nimerit în alt secol, aș fi fost probabil alungată cu pietre.
Șeful de post Duduță, despre care scriam, printre altele, că e un uriaș care se chinuie să încapă în Dacia poliției, a luat-o pe mama la întrebări. Tot mama n-a mai îndrăznit să intre în gogoșeria din sat, nici să ia pe datorie, iar vecina mea ne ura. Un sat întreg căzuse de acord că „defăimasem” Moldovița.
A fost cel mai citit și comentat text al meu. Și cel care m-a făcut să înțeleg cît de delicat este să scrii despre locul pe care-l iubești cel mai mult pe lumea asta. Dragi oameni din Moldovița, sînteți, în continuare, personajele mele preferate.
„Satul răpit de Hayssam”, despre aceeași Moldoviță, rămîne unul dintre cele mai dragi texte mie, pentru că atunci am descoperit – după o criză de plîns în redacția „Opiniei” – că pot scrie.
Florentina CIUVERCĂ
Adaugă un comentariu