Pe urme de poveste – Cum am devenit persona non grata în satul meu

Supliment Niciun comentariu la Pe urme de poveste – Cum am devenit persona non grata în satul meu 8

Doamna Maria, vecina mea, a mu­rit furioasă pe mine. Nu m-a iertat niciodată pentru textul din „O­pi­ni­a studențească” și mai ales pentru un cuvînt anume, care a chinuit-o mul­tă vreme: „Cum adică «merge aga­le»?!”. Doamna Maria a aruncat cu piet­re în geam, a venit nop­țile să în­ju­re în curte și a bîntuit-o pe mama multă vreme. Atunci am înțeles – și în­țeles e puțin spus – că nu-i poți tran­sforma pe oamenii de lîngă tine în personaje.

„Oamenii de poveste ai Moldo­vi­ței”, un reportaj scris pentru un su­pli­ment despre satul românesc, în ca­re descriam cîteva dintre cele mai in­teresante și pitorești figuri din satul meu, n-ar fi ajuns niciodată în Mol­do­vița dacă cineva care trecea cu a­fa­ceri prin Iași nu ar fi văzut ziarul, întîmplător. Iar eu nu mi-am imaginat niciodată ce va urma. Co­pii trase la xerox au circulat prin sat și toate „per­sonajele” mele au pri­mit un e­xem­plar în mînă. Peste noapte, de­ve­nisem persona non grata și, dacă m-aș fi nimerit în alt secol, aș fi fost probabil alungată cu pietre.

Șeful de post Duduță, despre ca­re scriam, printre altele, că e un uriaș care se chinuie să încapă în Dacia po­liției, a luat-o pe mama la în­tre­bări. Tot mama n-a mai în­drăz­nit să int­re în gogoșeria din sat, nici să ia pe datorie, iar vecina mea ne ura. Un sat întreg căzuse de acord că „de­făi­ma­sem” Moldovița.

A fost cel mai citit și co­men­tat text al meu. Și cel care m-a fă­cut să înțeleg cît de delicat este să scrii des­pre locul pe care-l iubești cel mai mult pe lumea asta. Dragi oa­meni din Moldovița, sînteți, în conti­nu­a­re, personajele mele preferate.

„Satul răpit de Hayssam”, des­pre aceeași Moldoviță, rămîne unul din­tre cele mai dragi texte mie, pen­tru că atunci am descoperit – du­pă o cri­ză de plîns în redacția „Opiniei” – că pot scrie.

Florentina CIUVERCĂ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top