Pe urme de poveste – Frica de eșec, un „motor” suficient

Supliment Niciun comentariu la Pe urme de poveste – Frica de eșec, un „motor” suficient 2

În 2002 se sărbătorea anul Ca­ra­giale și mi se părea o ocazie perfectă pentru a vizita locul în care s-a născut scriitorul. Cam asta a fost toată ideea, nimic mai mult în afară de un pretext și o pornire pe care o a­veam ca orice jurnalist aflat în pri­mii ani de meserie. Simțeam că un reportaj bun poate să apară și dacă te dai pur și simplu jos din tren într-o ga­ră, într-un oraș sau sat și cauți po­ves­tea în orele pe care le petreci acolo.

Să cauți povestea într-un loc despre ca­re nu știi nimic este par­tea cea mai frumoasă a meseriei pen­tru că, de cele mai multe ori, ocazia asta nu exis­tă, subiectele sînt „li­vra­te” de context, evenimentele în des­fă­­șurare sau șefii redacției. „Me­to­da” asta a des­co­pe­ririi unui loc des­pre care nu știi ni­mic nu e nouă, o descoperisem în ce­le „175 de minute la Mizil” ale lui Geo Bogza sau într-„O duminică la Titu” a lui Cor­nel Nistorescu.

Pentru mine era o încercare, de care mi-era frică și căreia nu-i ve­deam o finalitate clară. Dar în jurnalism frica de eșec are un rol important și te împinge la creativitate. Așa că am plecat spre „Caragiale”, fostul Măr­­gi­neni, și am coborît pur și simplu din tren căutînd ceva. Și-am tot cău­tat notînd aproape tot ce fă­ceam, ce întîlneam, ce vedeam, mai mult din­tr-o frică de eșec. Spaima că n-o să am ce să scriu mă făcea să nu treacă nimic pe lângă mine fără să rămînă notat în carnețel. Nu mi se întîmpla nimic special, spectaculos, senza­ți­o­nal. Poate doar vizita în închisoarea Măr­gineni mă mai fă­cea să sper că reportajul poate să ai­bă ceva interesant, dar nici de asta nu eram foarte sigur.

Așa că am plecat de-acolo de­za­mă­git, fără o idee clară a ceea ce a­veam să scriu, dar cu multe nume, per­sona­je și întîmplări notate. Pe tren, tot re­citind notițele, mi-am dat sea­ma de fapt că întîlnisem, printre ze­cile de oameni, trei care aveau aceeași po­re­clă: „Dumnezeu”. Trei perso­na­je distincte care locuiau în trei păr­ți re­prezentative ale co­mu­nei: puș­­că­ri­a, țigănia și colonia foș­ti­lor muncitori la întreprinderea de armament de la Mija. Așa am ho­tă­rît să-mi construiesc povestea, în ju­rul celor trei și fo­losindu-mă de pretextul săr­bătoririi lui Caragiale în „cons­truc­ția” textului pe modelul unei pie­se de teatru. Restul sînt de­ta­lii.

Liviu IOLU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top