Pe urme de poveste – Jurămîntul de la groapă

Supliment Niciun comentariu la Pe urme de poveste – Jurămîntul de la groapă 7

Am copilărit în blocul cu vanda­ne, cot la cot cu băieții cu ura în su­flet. Îi cunosc pe fiecare în parte ca și cum ar fi frații mei. Am fost martor la multe din poveștile lor, pe u­ne­le le-am trăit împreună.

Azi Buză, Calu, Cap de Cal, Go­goafă, Oa­lă, Maimuță for­mea­ză un grup de tătici muncitori, departe de car­tier, acolo un­de pe vremuri își do­reau să fure sau au furat. În Anglia. Sîn­tem prieteni pe Facebook, unde via­ța lor pare desprinsă dintr-o pe­li­cu­lă liniștită de familie. Vacanțe frumoa­se, haine decente cu ștaif, soții mi­nunate, cine în familie, copii, zîm­be­te fericite de părinte împlinit, al­bu­­me de nuntă în locații englezești de vis. O viață nouă la care au visat, de­par­te de cartier. Din cînd în cînd, cu me­­lancolie, o rememorează postînd cî­te o poză veche din tinerețe, pe cînd nici nu le dăduseră tuleii, de la pe­tre­­ce­rile de revelion din blo­cul gri, cu ca­mere mici și multe șpre­iuri în vitrine. Fețe a­do­les­cen­tine, ge­lu­i­te, casetofoane cu led și pieptul dezvelit de sub că­mă­șile lucioase din talcioc sînt a­min­tirile care îi re­u­nesc azi pe Face­book la o bere virtuală.

Mi-l amintesc și acum pe Go­goa­fă cum a mirosit că vreau să-i dau la ziar și nu mare mi-a fost mirarea să constat cît de mult își doreau să le scriu po­ves­tea. S-au deschis la întîm­plări iar, pe cînd s-au văzut în poză, la te­levizor, m-au sunat cu mîndrie că vor să ci­tească. Eram în bucătăria mi­că de acasă și Gogoafă, frate-su Cap de Cal și alți cîțiva m-au rugat să le ci­tesc ce am scris. Ne-am așe­zat pe sca­­une, ca la film. Ei fu­mau, eu ci­team, ei rîdeau, eu ci­team, ei conti­nu­au povestea și pe alocuri o completau. Ne-am a­min­tit a­tunci de cei ca­re nu mai sînt prin­tre noi. Cei care fu­rînd au pier­dut tot, cei care au mu­rit su­bit răpuși de sabie, de boli in­ex­plicabile. L-am po­me­nit pe An­­drei, un băiat frumos, cu ochi al­­baștri.

În copilărie mergeam împreună la înot. El făcea sărituri, eu viteză. Pes­­te ani, Andrei, fiu de pește și mamă cur­vă, a format un grup compact de guriști în Anglia. A spart multe bancoma­te pînă într-o zi cînd l-au arestat pe taică-su. De fapt, în ziua aia, Andrei a fost pentru a doua oară con­damnat. Părăsit de prieteni, mult prea îndurerat, încercuia cartierul la vo­la­nul unui BMW roșu, decapotabil și pri­vea, ca pentru ultima oară, totul în jur. Ochii i se adînciseră în orbite, se făcuseră tăciune, părul începuse să-i cadă, nici volanul mașinii nu-l mai prin­dea în podul pal­melor, se ajuta me­reu de prietenul din drepta. Într-o lu­nă, Andrei s-a stins de leucemie. La trei luni după ce am scris acest re­por­taj, baieții i-au cărat sicriul. Atunci și-au jurat, la groapă, o alta viață.

Diana ROTARU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top