Pane 3D cu lecții de mecanică

1001 de măști Niciun comentariu la Pane 3D cu lecții de mecanică 0

„Ce cauți tu aici, ești popă și te pricepi la Red Point?”. Cînd Ra­du, de la Teologie, s-a reîntîlnit cu Andrei, colegul lui din liceu, după trei ani de studenție, acesta din ur­mă își purta în ghiozdanul din spinare laptopul, pe scările Fa­cul­tă­ții de Automatică și Calcu­la­­toa­re. Sîmbătă, amîndoi au venit să vadă cu ce noutăți 3D dorește firma românească Red Point să atragă profesorii și studenții din universitățile ieșene. Anunțul de pe site că ar fi necesar să faci o rezervare înainte să participi, era mai mult de formă. „Intră, intră nu e nici o problemă dacă nu ai anunțat că vii”, îmi spune Ana. Abia după ce mă așez îmi dau seama că îna­in­te cu zece minute de începerea work-shop-ului numărai pe de­ge­te­le de la o mînă cîțiva participanți la Job Shop-ul organizat la Uni­ver­sitatea „Gh. Asachi” din Iași.

La priveghiul lui Academis

„Vă avertizez că aplicația poate să crape în timpul prezentării, pentru că lucrăm la ea numai de trei luni”, ne spune zîmbind laborantul de la Facultatea de Informatică a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, angajat la Red Point. Cu ajutorul unui proiector ne arată pro­­totipul orelor viitorului. Pe un fundal cu nori, dintr-un balon cu aer cald, studenților le sînt servite lec­ții proaspete. „După cum ve­deți, pla­­toul nostru e plin de oferte. Puteți încărca filmulețe, poze, texte și tes­te de verificare”.

Practic, toate materialele necesare susținerii unui curs le găsești printr-o simplă plimbare cu ba­lo­nul. De pe platforma Academis co­­­boară sub ochii noștri documen­te, pre­cum marțienii dintr-o navă. To­tul e controlat, fără click-ul profesorului nimic nu mișcă. Și totuși, Mircea, cel care a notat toate op­țiu­nile aplicației, este sceptic: „Car­­tea de pe care predă proful poa­te e din ’95, cum să îi arăt eu că platforma e mai bună?” Dar pre­zen­ta­torul imediat îl lămurește: „De­cît o tablă neagră, mai bine o fațadă atractivă”. Radu, teologul din spa­te, pare să nu fi înțeles nici el. Cum să studieze toate cărțile de istorie de la facultate cu ajutorul cîtorva documente? Nu cumva se încurajează astfel copy-paste-ul? Bi­ne că inginerii de la firma ie­șea­nă au venit cu temele făcute. „Pe Aca­demis nu se fură. Tu ai acolo tot ce îți trebuie, iar la teste se vede dacă ai copiat, pentru că dacă dai răs­pun­sul fix la fel ca în materialele ur­ca­te pe aplicație, se găsește sursa.”

La final, Bogdan, studentul de la Automatică și Calculatoare ca­re a stat în prima bancă și a urmărit toată traiectoria lecției, indică ini­ția­torilor proiectului să adauge pe platformă și un ghid de frică să nu se piardă în spațiu. „Aș sugera să puneți și o ființă. Ar fi de folos un omuleț care să dea indicații, mai ales profilor mai bătrîni!”

Iulia CIUHU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top