Pane 3D cu lecții de mecanică
1001 de măști 12 aprilie 2011 Niciun comentariu la Pane 3D cu lecții de mecanică 0„Ce cauți tu aici, ești popă și te pricepi la Red Point?”. Cînd Radu, de la Teologie, s-a reîntîlnit cu Andrei, colegul lui din liceu, după trei ani de studenție, acesta din urmă își purta în ghiozdanul din spinare laptopul, pe scările Facultății de Automatică și Calculatoare. Sîmbătă, amîndoi au venit să vadă cu ce noutăți 3D dorește firma românească Red Point să atragă profesorii și studenții din universitățile ieșene. Anunțul de pe site că ar fi necesar să faci o rezervare înainte să participi, era mai mult de formă. „Intră, intră nu e nici o problemă dacă nu ai anunțat că vii”, îmi spune Ana. Abia după ce mă așez îmi dau seama că înainte cu zece minute de începerea work-shop-ului numărai pe degetele de la o mînă cîțiva participanți la Job Shop-ul organizat la Universitatea „Gh. Asachi” din Iași.
La priveghiul lui Academis
„Vă avertizez că aplicația poate să crape în timpul prezentării, pentru că lucrăm la ea numai de trei luni”, ne spune zîmbind laborantul de la Facultatea de Informatică a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, angajat la Red Point. Cu ajutorul unui proiector ne arată prototipul orelor viitorului. Pe un fundal cu nori, dintr-un balon cu aer cald, studenților le sînt servite lecții proaspete. „După cum vedeți, platoul nostru e plin de oferte. Puteți încărca filmulețe, poze, texte și teste de verificare”.
Practic, toate materialele necesare susținerii unui curs le găsești printr-o simplă plimbare cu balonul. De pe platforma Academis coboară sub ochii noștri documente, precum marțienii dintr-o navă. Totul e controlat, fără click-ul profesorului nimic nu mișcă. Și totuși, Mircea, cel care a notat toate opțiunile aplicației, este sceptic: „Cartea de pe care predă proful poate e din ’95, cum să îi arăt eu că platforma e mai bună?” Dar prezentatorul imediat îl lămurește: „Decît o tablă neagră, mai bine o fațadă atractivă”. Radu, teologul din spate, pare să nu fi înțeles nici el. Cum să studieze toate cărțile de istorie de la facultate cu ajutorul cîtorva documente? Nu cumva se încurajează astfel copy-paste-ul? Bine că inginerii de la firma ieșeană au venit cu temele făcute. „Pe Academis nu se fură. Tu ai acolo tot ce îți trebuie, iar la teste se vede dacă ai copiat, pentru că dacă dai răspunsul fix la fel ca în materialele urcate pe aplicație, se găsește sursa.”
La final, Bogdan, studentul de la Automatică și Calculatoare care a stat în prima bancă și a urmărit toată traiectoria lecției, indică inițiatorilor proiectului să adauge pe platformă și un ghid de frică să nu se piardă în spațiu. „Aș sugera să puneți și o ființă. Ar fi de folos un omuleț care să dea indicații, mai ales profilor mai bătrîni!”
Iulia CIUHU
Adaugă un comentariu