Ce se poate schimba
Cap în cap 12 mai 2011 Niciun comentariu la Ce se poate schimba 0Eliminarea lui Osama bin Laden este o victorie simbolică a americanilor, chiar dacă vine după o „vînătoare” de zece ani. Reușita acelui comando e de natură să mărească încrederea în triumful binelui și în capacitatea Statelor Unite de a-i pedepsi pe teroriști și totodată poate fi o descurajare pentru aceia care, într-un fel sau altul, mai mizează pe terorism.
Mai toți specialiștii în domeniu spun însă că uciderea lui Osama bin Laden nu înseamnă în nici un caz o încheiere a terorismului. Un fost agent al CIA, Bruce Tefft, ne avertizează chiar asupra unui atac „de răzbunare” din partea al-Qaeda, despre care se știe că este o organizație descentralizată, formată din celule independente care, tehnic, pot acționa și în absența liderului. Logic vorbind, e de așteptat ca teroriștii să încerce să demonstreze că mai pot comite atentate și după dispariția liderului. Ei plănuiau oricum așa ceva, dovadă fiind chiar documentele găsite în urma acțiunii comandoul american, din care reiese că al-Qaeda punea la cale atacuri asupra unor trenuri din Statele Unite, prin care să marcheze un deceniu de la 11 septembrie 2001. E de așteptat și ca al-Qaeda să-și numească un nou lider. Ar putea fi numărul doi al rețelei, egipteanul Ayman al-Zawahiri. În orice caz, directorul CIA a anunțat deja că viitorul șef al rețelei va deveni noul inamic public numărul unu al Statelor Unite.
Deși pericolul pe care al-Qaeda continuă să-l reprezinte nu poate fi subestimat, în general, terorismul asociat extremismului islamist pare tot mai puțin „rentabil”. Recentele revoluții demonstrează că în general, tineretul și populația activă din țările arabe au cu totul alte nevoi și dorințe decît acelea de a instaura legea islamică și de a uni lumea arabă sub un singur califat, așa cum doreau ideologii al-Qaeda. Chiar și în teritoriile palestiniene, sondajele de opinie arată că în ultimii ani, gradul de încredere al populației în Osama bin Laden s-a înjumătățit, în condițiile în care acesta își făcea din lupta pentru securitatea și pacea palestinienilor un adevărat stindard.
De remarcat e și că eficiența acțiunii prin care a fost lichidat liderul al-Qaeda poate fi un bun exemplu pentru modul în care ar trebui dusă de aici înainte lupta cu teroriștii. Adică, mai degrabă prin informații precise și operațiuni bine țintite decît prin bombardamente aproximative combinate cu măsuri de securitate discutabile și cu efect negativ asupra unor drepturi și libertăți democratice.
Andrei MANOLESCU
Adaugă un comentariu