Cantinele cu porții fixe au porțile închise

Honoris fără Causa Niciun comentariu la Cantinele cu porții fixe au porțile închise 410

Și în acest an universitar, instituțiile de învățămînt superior din Iași au încercat să le facă toate poftele studenților. Indiferent de numărul angajaților sau de cel al porțiilor gătite zilnic, restaurantele studențești au pus la dispoziția tinerilor un meniu cît mai complet. Privirile însă stau îndreptate asupra celor care au cea mai bogată ofertă. Dar dacă dintre privitori sînt studenți de la alte universități decît cea de care aparține cantina, nu pot decît să aprofundeze meniurile. Pînă la urmă, ciorba de la „Cuza” nu-i și pentru foamea celor de la Medicină și nici eclerul de la Politehnică nu-i pe pofta agronomilor.

Dintre toate cantinele din Iași, ce­­le mai mici prețuri la mîncare se re­­găsesc la cea din campusul studențesc „Tudor Vladimirescu”. A­ceasta s-a redeschis anul acesta, pe 9 mai, după o pauză de 13 ani, în care studenții Universității Tehnice „Gheor­ghe Asachi” (UTI) fie luau masa la „Cuza”, fie în restaurantul din campus, care era „alimentat” zilnic de cantina Universității de Știin­țe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV). Deși s-au făcut investiții consistente pentru ca tinerii de la UTI să poată avea condiții optime de a lua masa, cantina este mereu aglomerată, iar capacitatea acesteia este cu mult mai mică decît a celei care a existat anterior. Dacă aceasta din urmă avea 6000 de locuri, fiind a doua în Eu­ro­pa, după cea din Moscova, actualul restaurant studențesc dispune de 200 de locuri pentru cei înscriși la UTI, plus un spațiu destinat cadrelor di­dac­tice ale universității.

În ceea ce privește prețul, tinerii care mănîncă aici plătesc pentru un me­­niu cu două porții aproximativ 5 lei, dar aceștia au însă și o ne­mul­țu­mire. Andrei M., student în anul al II-lea la Facultatea de Ingi­ne­rie E­lec­trică, Energetică și Infor­matică Aplicată, sus­ține că deși sînt multe fe­luri de mîncare cînd se des­chide cantina, pe par­cur­­sul zi­lei acestea se termină și nu se mai fac al­tele suficient de des: „cred cred că le-ar trebui mai multe por­ții pentru că, dacă, spre e­xem­plu, ajung mai tîrziu, nu mai găsesc ce-mi place, pentru că au cumpărat alții”. Con­du­ce­rea cantinei consideră că a­ceastă lipsă se explică prin fap­tul că, dacă s-ar pregăti mai multe feluri de mîn­care, ar fi nevoiți să a­run­ce și mai multă la sfîr­șitul zilei. „Treaba-i simplă. Pot să am sea­ra și patru feluri de frip­turi, dar asta ar în­semna să arunc din ele și stu­dentul să le gă­seas­că în prețul de a do­ua zi, care ar creș­te, undeva cu 20-30%”, a declarat Bogdan Bu­dea­nu, director adjunct al Direcției Ser­vicii Studențești (DSS) de la UTI . Totodată, adminis­trația cantinei ad­mite faptul că există și un număr mic de angajați compa­rat cu numărul de studenți care vin să ia masa. Astfel, mîncarea este pre­gă­tită de către 15 salariați, care gătesc în medie 500 de porții pe zi. „Pe lîn­gă aceștia avem și un număr de 11 stu­­denți beneficiari ai burselor so­ci­a­le care ne sprijină în tot ceea ce pri­vește activitățile studențești din cam­pus, deci și la cantină”, a completat Bogdan Budeanu.

Și indiferent de numărul de porții care se gătește într-o zi, angajații can­­tinei nu pot servi decît studenții și an­­gajații de la Politehnică. În schimb, nu există un sistem suficient de bine pus la punct pentru a-i putea verifica pe toți cei care iau masa acolo, în spe­cial în intervalul 12.00-15.00, cînd restaurantul studențesc este plin de clienți. Pentru a ameliora această si­tuație, administrația va îmbunătăți sistemul de taxare. „Din ianuarie cel tîrziu vom intra în posesia a două sisteme touch-screen la casa de marcat, cum are și «Cuza». Ele vor eli­mi­­na mult din timpul pierdut și ne vor fo­losi mult și pentru con­trolul in­tern al cantinei”, a conchis directorul adjunct al DSS.

Mai multe porții, mai multă muncă

Spre deosebire de can­tina din campusul „Tu­dor Vladimirescu”, la cea a Uni­versității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) din complexul „Titu Maio­res­cu” se pregătesc, zilnic, a­proa­pe de trei ori mai multe porții de mîn­care, în medie, cîte 1300. La pre­parea acestora lucrează a­proa­pe 50 de angajați, cărora li se a­da­u­gă și „25 de studenți care mun­cesc cîte 80 de ore pe lună. Cei mai noi sînt puși la treburi mai ușoare precum la învîrtit salate, iar cei ca­re au deja doi ani de ex­periență, sînt puși, de exem­plu, la bufet să ser­veas­că”, a de­cl­arat A­dri­a­na Cu­ciu­rea­nu, ad­mi­­nis­tra­torul cantinei.

Pînă și capacitatea restaurantului studențesc este de două ori mai mare decît a celui de la UTI, și anume 400 de locuri pentru tinerii înmatriculați la UAIC și alte 100 pentru profesori. Programul este asemănător, cantina fiind deschisă între 12.00 și 20.30, de luni pînă vineri, dar cea din „Titu Maiorescu” funcționează și sîmbăta pî­nă la ora 15.00. „Cei mai puțini stu­­denți vin sîmbăta și lunea de­oa­re­ce atunci ori pleacă, ori se întorc de a­casă. Însă, în restul zilelor vin mulți la masă”, a mai declarat adminstratorul.

Pînă anul trecut, la cantina UAIC puteau mînca și oameni din afara u­ni­versității, dar începînd din toamna aceasta, sînt primiți doar studenții și angajații UAIC. „Mai scapă și cîțiva care nu sînt de la noi. Nu prea ai ce să le faci și nici nu ai cum să îi verifici”, a explicat Adriana Cuciu­rea­nu. Chiar și pentru aceștia, prețurile mîn­cărurilor sînt diferite. Astfel, da­că pentru o ciorbă de legume de 400 de grame studenții scot din buzunar 1.90 lei, salariații UAIC plătesc 2.20 lei. Iar pentru un meniu complet, al­că­tuit din două feluri de mîncare, plus desert, conducerea cantinei sus­ține că un student plătește, în medie, 10 lei. La un calcul, pentru o ciorbă de perișoare de 340 de gr., o porție de piure de 250 gr. cu pulpă la tavă de 180 gr., o salată de varză albă de 100 gr., o chiflă simplă de 100 gr. și o prăjitură pralină de 90 de gr., studenții au plătit săptămîna trecută 12 lei, iar angajații 16.50 de lei.

Prețul mîncării se poate însă schim­ba în situația în care furnizorul decide să modifice prețul alimen­te­lor de bază. „Dacă firma care a cîș­ti­gat licitația pentru a livra un anumit produs decide să-și scumpească tari­fe­le, se scumpește și mîncarea de la can­­tină. Ultima scumpire a fost cu 20 de bani, deoarece am decis să cum­părăm carne decongelată, în schim­bul celei congelate, pentru a-i conserva din gust”, a conchis A­dri­a­na Cuciureanu.

Medicina, cu două cantine

Spre deosebire de celelalte instituții de învățămînt superior din Iași, Universitatea de Medicină și Far­ma­cie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iași are amenajate două locuri în care studenții pot lua masa. Primul dintre aceste se află în Copou, situat între căminele 9 și 10 din campusul „1 Decembrie” de pe strada Petre Andrei, iar cel de-al doilea, „Bufetul Studentului”, se află în incinta UMF-ului. Cantina din Copou este des­chi­să tuturor, nu doar tinerilor în­ma­tricu­lați la Medicină și angajaților ins­tituției, în comparație cu cele de la UTI și UAIC. Totuși, dacă meniul com­plet pentru un medicinist costă aproximativ 8 lei, celelalte persoane plătesc pentru aceleași feluri de mîn­ca­re în jur de zece lei. Restaurantul stu­dențesc pune la dispoziția tineri­lor de la UMF o sală cu 1200 de lo­curi pentru a lua masa. O parte dintre acestea sînt însă rezervate în permanență pentru organizarea meselor festive.

La cealaltă cantină a UMF-ului, „Bufetul Studentului”, pot servi ma­sa doar mediciniștii, studenți și angajați. Dar, la fel cum se întîmplă si la celelalte restaurante studențești, nu există un sistem de verificare. „Dacă vine cineva de la altă universitate să ia masa, nu putem să-i zicem că nu îi dăm de mîncare. Nu e o regulă de zi cu zi, dar o excepție o putem trece cu ve­derea, tot student e și acela”, a de­clarat Valentin Rusu, administrato­rul cantinei. Prețurile percepute la UMF nu se schimbă des, un meniu cu două feluri de mîncare costînd a­pro­ximativ 7 lei. De exemplu, în ca­zul în care variază tariful de achiziție a roșiilor de la furnizori, schimbarea se va simți și în rîndul studenților, prețul salatei obișnuite variind. „Mier­curea și vinerea facem mîncare de post, pentru că mulți studenți țin post în aceste zile. În rest, oferim meniu «a la carte», adică vă putem pune la dispoziție ceva îmbinat, de exemplu, un ochi cu cașcaval, jumătate de car­tofi prăjiți, jumătate de spaghete mi­la­neze. Dacă doriți se face și ceva mai sofisticat. Comandați, așteptați pu­­țin, iar noi vă servim”, a adăugat Va­lentin Rusu.

Dar, deși bucătăresele pun la dispoziție un meniu variat, mediciniștii care mănîncă la restaurantul din universitate se confruntă cu alte proble­me. Spre deosebire de celelalte can­tine din Iași, sala de mese a „Bu­fe­tului” de la UMF are o capacitate de doar 50 de locuri, cu mult mai pu­ține decît la „Cuza” sau chiar și la UTI. Pe lîngă faptul că nu toți studen­ții prind un loc la masă, programul se termină și la ora 15.00, cu cinci ore mai devreme decît termina­rea ultimului curs al mediciniștilor. Pe viitor însă, conducerea își propune să modernizeze „Bufetul” cu o sa­lă cu ca­pacitatea de 200 de locuri.

În Agronomie, mîncarea tuturor

La fel ca restaurantul studențesc al UMF-ului de pe strada Petre An­drei, cantina USAMV-ului din complexul „Tîrgușor Copou” este des­chi­să atît studenților agronomi și perso­nalului instituției de învățămînt su­pe­rior, cît și celorlalte persoane care doresc să servească masa. Mai mult de­cît atît, fiind amplasată lîngă că­mi­nele UAIC, o parte dintre tinerii ca­zați în acestea preferă să ia masa a­co­lo decît să coboare pînă la U­ni­versitate. „Prefer să merg la cantina de la Agronomie pentru că sînt cazat în «Tîrgușor Copou» și e mai a­proa­pe de mine, mîncarea e mai gustoasă și nu stau mult la coadă”, a declarat Lucian Băiceanu, student în anul al III-lea la Facultatea de Litere de la UAIC.

Deși există o diferență de preț în­tre tarifele pe care le plătesc stu­den­ții din Agronomie față de cele plătite de către alte persoane, de anul acesta „avem oferta zilei, un meniu introdus din septembrie cu acordul rectorului, care e valabil pentru toată lu­mea, nu numai pentru studenții noș­tri”, a declarat Marilena Anton, ad­ministratorul cantinei. Dacă la ce­lelalte cantine din Iași, numărul de porții asigurate zilnic este fix, la A­gro­nomie, acesta diferă în funcție de zi­lele din cursul săptămînii. Dacă marți, miercuri și joi se pregătesc în jur de 1000 de porții, numărul acestora scade luni și vineri, deoarece stu­denții sînt de obicei plecați acasă. „Poate seara, dacă vine studentul pe la ora 18.00, nu mai găsește chiar de toate. Dar, în restul zilei, cînd se termină ceva, noi sîntem aici și imediat gătim alte porții”, a adăugat administratorul cantinei.

Unul dintre argumentele pentru care studenții aleg cantina din Tîr­gu­șor este, în opinia administrației, faptul că toate produsele din care se face mîncarea provin din producția proprie USAMV-ului. „Ne ferim de con­gelate, șnițele sau pește, care nu sînt deloc bune și de alimente cu multe E-uri. Aici primim crap proas­păt din lacurile universității, iar toate le­gumele sînt de la ferma Ezăreni, care aparține la fel, universității”, a încheiat Marilena Anton.

Indiferent de instituția de învă­ță­mînt superior la care sînt înmatriculați, tinerii ieșeni au posibilitatea de a servi două feluri de mîncare la un preț accesibil, la cantinele proprii u­ni­versităților de care aparțin. Însă stu­denții care vor să mai schimbe meniul, sînt nevoiți să viziteze mai des Co­poul.

Iulia CIUHU

Iulian BÎRZOI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top