Cantinele cu porții fixe au porțile închise
Honoris fără Causa 24 octombrie 2011 Niciun comentariu la Cantinele cu porții fixe au porțile închise 410Și în acest an universitar, instituțiile de învățămînt superior din Iași au încercat să le facă toate poftele studenților. Indiferent de numărul angajaților sau de cel al porțiilor gătite zilnic, restaurantele studențești au pus la dispoziția tinerilor un meniu cît mai complet. Privirile însă stau îndreptate asupra celor care au cea mai bogată ofertă. Dar dacă dintre privitori sînt studenți de la alte universități decît cea de care aparține cantina, nu pot decît să aprofundeze meniurile. Pînă la urmă, ciorba de la „Cuza” nu-i și pentru foamea celor de la Medicină și nici eclerul de la Politehnică nu-i pe pofta agronomilor.
Dintre toate cantinele din Iași, cele mai mici prețuri la mîncare se regăsesc la cea din campusul studențesc „Tudor Vladimirescu”. Aceasta s-a redeschis anul acesta, pe 9 mai, după o pauză de 13 ani, în care studenții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” (UTI) fie luau masa la „Cuza”, fie în restaurantul din campus, care era „alimentat” zilnic de cantina Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV). Deși s-au făcut investiții consistente pentru ca tinerii de la UTI să poată avea condiții optime de a lua masa, cantina este mereu aglomerată, iar capacitatea acesteia este cu mult mai mică decît a celei care a existat anterior. Dacă aceasta din urmă avea 6000 de locuri, fiind a doua în Europa, după cea din Moscova, actualul restaurant studențesc dispune de 200 de locuri pentru cei înscriși la UTI, plus un spațiu destinat cadrelor didactice ale universității.
În ceea ce privește prețul, tinerii care mănîncă aici plătesc pentru un meniu cu două porții aproximativ 5 lei, dar aceștia au însă și o nemulțumire. Andrei M., student în anul al II-lea la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată, susține că deși sînt multe feluri de mîncare cînd se deschide cantina, pe parcursul zilei acestea se termină și nu se mai fac altele suficient de des: „cred cred că le-ar trebui mai multe porții pentru că, dacă, spre exemplu, ajung mai tîrziu, nu mai găsesc ce-mi place, pentru că au cumpărat alții”. Conducerea cantinei consideră că această lipsă se explică prin faptul că, dacă s-ar pregăti mai multe feluri de mîncare, ar fi nevoiți să arunce și mai multă la sfîrșitul zilei. „Treaba-i simplă. Pot să am seara și patru feluri de fripturi, dar asta ar însemna să arunc din ele și studentul să le găsească în prețul de a doua zi, care ar crește, undeva cu 20-30%”, a declarat Bogdan Budeanu, director adjunct al Direcției Servicii Studențești (DSS) de la UTI . Totodată, administrația cantinei admite faptul că există și un număr mic de angajați comparat cu numărul de studenți care vin să ia masa. Astfel, mîncarea este pregătită de către 15 salariați, care gătesc în medie 500 de porții pe zi. „Pe lîngă aceștia avem și un număr de 11 studenți beneficiari ai burselor sociale care ne sprijină în tot ceea ce privește activitățile studențești din campus, deci și la cantină”, a completat Bogdan Budeanu.
Și indiferent de numărul de porții care se gătește într-o zi, angajații cantinei nu pot servi decît studenții și angajații de la Politehnică. În schimb, nu există un sistem suficient de bine pus la punct pentru a-i putea verifica pe toți cei care iau masa acolo, în special în intervalul 12.00-15.00, cînd restaurantul studențesc este plin de clienți. Pentru a ameliora această situație, administrația va îmbunătăți sistemul de taxare. „Din ianuarie cel tîrziu vom intra în posesia a două sisteme touch-screen la casa de marcat, cum are și «Cuza». Ele vor elimina mult din timpul pierdut și ne vor folosi mult și pentru controlul intern al cantinei”, a conchis directorul adjunct al DSS.
Mai multe porții, mai multă muncă
Spre deosebire de cantina din campusul „Tudor Vladimirescu”, la cea a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) din complexul „Titu Maiorescu” se pregătesc, zilnic, aproape de trei ori mai multe porții de mîncare, în medie, cîte 1300. La preparea acestora lucrează aproape 50 de angajați, cărora li se adaugă și „25 de studenți care muncesc cîte 80 de ore pe lună. Cei mai noi sînt puși la treburi mai ușoare precum la învîrtit salate, iar cei care au deja doi ani de experiență, sînt puși, de exemplu, la bufet să servească”, a declarat Adriana Cuciureanu, administratorul cantinei.
Pînă și capacitatea restaurantului studențesc este de două ori mai mare decît a celui de la UTI, și anume 400 de locuri pentru tinerii înmatriculați la UAIC și alte 100 pentru profesori. Programul este asemănător, cantina fiind deschisă între 12.00 și 20.30, de luni pînă vineri, dar cea din „Titu Maiorescu” funcționează și sîmbăta pînă la ora 15.00. „Cei mai puțini studenți vin sîmbăta și lunea deoarece atunci ori pleacă, ori se întorc de acasă. Însă, în restul zilelor vin mulți la masă”, a mai declarat adminstratorul.
Pînă anul trecut, la cantina UAIC puteau mînca și oameni din afara universității, dar începînd din toamna aceasta, sînt primiți doar studenții și angajații UAIC. „Mai scapă și cîțiva care nu sînt de la noi. Nu prea ai ce să le faci și nici nu ai cum să îi verifici”, a explicat Adriana Cuciureanu. Chiar și pentru aceștia, prețurile mîncărurilor sînt diferite. Astfel, dacă pentru o ciorbă de legume de 400 de grame studenții scot din buzunar 1.90 lei, salariații UAIC plătesc 2.20 lei. Iar pentru un meniu complet, alcătuit din două feluri de mîncare, plus desert, conducerea cantinei susține că un student plătește, în medie, 10 lei. La un calcul, pentru o ciorbă de perișoare de 340 de gr., o porție de piure de 250 gr. cu pulpă la tavă de 180 gr., o salată de varză albă de 100 gr., o chiflă simplă de 100 gr. și o prăjitură pralină de 90 de gr., studenții au plătit săptămîna trecută 12 lei, iar angajații 16.50 de lei.
Prețul mîncării se poate însă schimba în situația în care furnizorul decide să modifice prețul alimentelor de bază. „Dacă firma care a cîștigat licitația pentru a livra un anumit produs decide să-și scumpească tarifele, se scumpește și mîncarea de la cantină. Ultima scumpire a fost cu 20 de bani, deoarece am decis să cumpărăm carne decongelată, în schimbul celei congelate, pentru a-i conserva din gust”, a conchis Adriana Cuciureanu.
Medicina, cu două cantine
Spre deosebire de celelalte instituții de învățămînt superior din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iași are amenajate două locuri în care studenții pot lua masa. Primul dintre aceste se află în Copou, situat între căminele 9 și 10 din campusul „1 Decembrie” de pe strada Petre Andrei, iar cel de-al doilea, „Bufetul Studentului”, se află în incinta UMF-ului. Cantina din Copou este deschisă tuturor, nu doar tinerilor înmatriculați la Medicină și angajaților instituției, în comparație cu cele de la UTI și UAIC. Totuși, dacă meniul complet pentru un medicinist costă aproximativ 8 lei, celelalte persoane plătesc pentru aceleași feluri de mîncare în jur de zece lei. Restaurantul studențesc pune la dispoziția tinerilor de la UMF o sală cu 1200 de locuri pentru a lua masa. O parte dintre acestea sînt însă rezervate în permanență pentru organizarea meselor festive.
La cealaltă cantină a UMF-ului, „Bufetul Studentului”, pot servi masa doar mediciniștii, studenți și angajați. Dar, la fel cum se întîmplă si la celelalte restaurante studențești, nu există un sistem de verificare. „Dacă vine cineva de la altă universitate să ia masa, nu putem să-i zicem că nu îi dăm de mîncare. Nu e o regulă de zi cu zi, dar o excepție o putem trece cu vederea, tot student e și acela”, a declarat Valentin Rusu, administratorul cantinei. Prețurile percepute la UMF nu se schimbă des, un meniu cu două feluri de mîncare costînd aproximativ 7 lei. De exemplu, în cazul în care variază tariful de achiziție a roșiilor de la furnizori, schimbarea se va simți și în rîndul studenților, prețul salatei obișnuite variind. „Miercurea și vinerea facem mîncare de post, pentru că mulți studenți țin post în aceste zile. În rest, oferim meniu «a la carte», adică vă putem pune la dispoziție ceva îmbinat, de exemplu, un ochi cu cașcaval, jumătate de cartofi prăjiți, jumătate de spaghete milaneze. Dacă doriți se face și ceva mai sofisticat. Comandați, așteptați puțin, iar noi vă servim”, a adăugat Valentin Rusu.
Dar, deși bucătăresele pun la dispoziție un meniu variat, mediciniștii care mănîncă la restaurantul din universitate se confruntă cu alte probleme. Spre deosebire de celelalte cantine din Iași, sala de mese a „Bufetului” de la UMF are o capacitate de doar 50 de locuri, cu mult mai puține decît la „Cuza” sau chiar și la UTI. Pe lîngă faptul că nu toți studenții prind un loc la masă, programul se termină și la ora 15.00, cu cinci ore mai devreme decît terminarea ultimului curs al mediciniștilor. Pe viitor însă, conducerea își propune să modernizeze „Bufetul” cu o sală cu capacitatea de 200 de locuri.
În Agronomie, mîncarea tuturor
La fel ca restaurantul studențesc al UMF-ului de pe strada Petre Andrei, cantina USAMV-ului din complexul „Tîrgușor Copou” este deschisă atît studenților agronomi și personalului instituției de învățămînt superior, cît și celorlalte persoane care doresc să servească masa. Mai mult decît atît, fiind amplasată lîngă căminele UAIC, o parte dintre tinerii cazați în acestea preferă să ia masa acolo decît să coboare pînă la Universitate. „Prefer să merg la cantina de la Agronomie pentru că sînt cazat în «Tîrgușor Copou» și e mai aproape de mine, mîncarea e mai gustoasă și nu stau mult la coadă”, a declarat Lucian Băiceanu, student în anul al III-lea la Facultatea de Litere de la UAIC.
Deși există o diferență de preț între tarifele pe care le plătesc studenții din Agronomie față de cele plătite de către alte persoane, de anul acesta „avem oferta zilei, un meniu introdus din septembrie cu acordul rectorului, care e valabil pentru toată lumea, nu numai pentru studenții noștri”, a declarat Marilena Anton, administratorul cantinei. Dacă la celelalte cantine din Iași, numărul de porții asigurate zilnic este fix, la Agronomie, acesta diferă în funcție de zilele din cursul săptămînii. Dacă marți, miercuri și joi se pregătesc în jur de 1000 de porții, numărul acestora scade luni și vineri, deoarece studenții sînt de obicei plecați acasă. „Poate seara, dacă vine studentul pe la ora 18.00, nu mai găsește chiar de toate. Dar, în restul zilei, cînd se termină ceva, noi sîntem aici și imediat gătim alte porții”, a adăugat administratorul cantinei.
Unul dintre argumentele pentru care studenții aleg cantina din Tîrgușor este, în opinia administrației, faptul că toate produsele din care se face mîncarea provin din producția proprie USAMV-ului. „Ne ferim de congelate, șnițele sau pește, care nu sînt deloc bune și de alimente cu multe E-uri. Aici primim crap proaspăt din lacurile universității, iar toate legumele sînt de la ferma Ezăreni, care aparține la fel, universității”, a încheiat Marilena Anton.
Indiferent de instituția de învățămînt superior la care sînt înmatriculați, tinerii ieșeni au posibilitatea de a servi două feluri de mîncare la un preț accesibil, la cantinele proprii universităților de care aparțin. Însă studenții care vor să mai schimbe meniul, sînt nevoiți să viziteze mai des Copoul.
Iulia CIUHU
Iulian BÎRZOI
Adaugă un comentariu