Tratat de pierdere a identității

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Tratat de pierdere a identității 2

Dezrădăcinarea se strecoară în spi­ritul imigrantului fără să bată la ușă. Nu contează motivele care l-au a­dus departe de țara de origine, da­că tă­rîmurile gazdă l-au primit cu bra­țele deschise sau îl repudiază cu ne­pă­sare și ranchiună. Mai devreme sau mai tîrziu se vor regăsi singuri în mulțimea de fii uitați ai blocului est-european jertfit spre izbăvire pe al­tarele Occidentului.

Răzvan este simbolul imigran­tu­lui martir al propriei istorii po­li­ti­ce imprimate pe substratul etnic. Doc­torand în drepturile omului, bi­ne ancorat în identitatea sa sexuală mi­no­ritară, tînărul se află într-o luptă i­muabilă din interior cu societatea care l-a adoptat. El trăiește pentru po­lemicile zilnice despre liberta­te cu prietenii săi intelectuali și di­sea­­că analitic episoade disparate ale unei relații cu Ravi. Tînărul în­cear­că în zadar să re­gă­sească în in­te­riorul acesteai sensuri de des­ci­fra­re a mecanismelor după care fun­c­ți­o­nea­ză. Demersurile com­ple­tării te­zei de doctorat legată de închisorile se­crete ale CIA pe teri­to­riul Ro­mâ­niei de după ’89 aduc în lumină ma­terializarea unor anchete perso­na­le ale autoarei. Aceasta a dorit să scoată la suprafață un subiect tratat cu o superficialitate supărătoare în me­dia ro­mâ­neș­ti ale vremii, în special în momentul 2007 cînd existența acestui tip de închisori pe te­ri­toriul Poloniei a fost demonstrat­ă incontestabil.

Personajul Ioanei Bae­tica Mor­purgo este cel mai elaborat din paleta eclectică de cinci ti­po­lo­gii de imigranți propulsați în univer­sul unui Regat Unit al Marii Bri­tanii ca­re a încetat demult să mai a­scul­te o­pinia publică aflată într-un ropot de strigăte haotice. Ma­ria, o picto­ri­ță ab­sor­bi­tă de un basm imaterial al propriei existențe, Traian, un cor­­poratist angrenat irever­sibil într-un pro­ces de diluare într-o masă o­pa­că a consumerismu­lui, și Sabina, imi­gran­ta exponent a masei de români mar­cați de ortodoxism, plecați în Vest pentru a-și întreține familia, în­­tre­gesc suita de schelete psihologice aduse laolaltă doar de himera ce­tă­țe­niei britanice.

Romanul „Imigranții” de Ioana Baetica Morpurgo este un peisaj ur­ban suprarealist al căutătorilor de sensuri printre ruinele turnului Babel.

Alexandra PANAETE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top