Tratat de pierdere a identității
Navighează pe-o pagină de carte 1 noiembrie 2011 Niciun comentariu la Tratat de pierdere a identității 2Dezrădăcinarea se strecoară în spiritul imigrantului fără să bată la ușă. Nu contează motivele care l-au adus departe de țara de origine, dacă tărîmurile gazdă l-au primit cu brațele deschise sau îl repudiază cu nepăsare și ranchiună. Mai devreme sau mai tîrziu se vor regăsi singuri în mulțimea de fii uitați ai blocului est-european jertfit spre izbăvire pe altarele Occidentului.
Răzvan este simbolul imigrantului martir al propriei istorii politice imprimate pe substratul etnic. Doctorand în drepturile omului, bine ancorat în identitatea sa sexuală minoritară, tînărul se află într-o luptă imuabilă din interior cu societatea care l-a adoptat. El trăiește pentru polemicile zilnice despre libertate cu prietenii săi intelectuali și diseacă analitic episoade disparate ale unei relații cu Ravi. Tînărul încearcă în zadar să regăsească în interiorul acesteai sensuri de descifrare a mecanismelor după care funcționează. Demersurile completării tezei de doctorat legată de închisorile secrete ale CIA pe teritoriul României de după ’89 aduc în lumină materializarea unor anchete personale ale autoarei. Aceasta a dorit să scoată la suprafață un subiect tratat cu o superficialitate supărătoare în media românești ale vremii, în special în momentul 2007 cînd existența acestui tip de închisori pe teritoriul Poloniei a fost demonstrată incontestabil.
Personajul Ioanei Baetica Morpurgo este cel mai elaborat din paleta eclectică de cinci tipologii de imigranți propulsați în universul unui Regat Unit al Marii Britanii care a încetat demult să mai asculte opinia publică aflată într-un ropot de strigăte haotice. Maria, o pictoriță absorbită de un basm imaterial al propriei existențe, Traian, un corporatist angrenat ireversibil într-un proces de diluare într-o masă opacă a consumerismului, și Sabina, imigranta exponent a masei de români marcați de ortodoxism, plecați în Vest pentru a-și întreține familia, întregesc suita de schelete psihologice aduse laolaltă doar de himera cetățeniei britanice.
Romanul „Imigranții” de Ioana Baetica Morpurgo este un peisaj urban suprarealist al căutătorilor de sensuri printre ruinele turnului Babel.
Alexandra PANAETE
Adaugă un comentariu