Slovacia, luată cu ambulanța
Informare 8 decembrie 2011 Niciun comentariu la Slovacia, luată cu ambulanța 1Dacă o parte dintre medicii din estul Europei migrează spre vest, în speranța unor locuri de muncă plătite cît mai bine, cei care rămîn acasă duc criza în spinare. Ori sînt trimiși de conducere să lucreze în stradă zi și noapte, ori sînt amenințați de aceasta cu închisoare.
După ce Grecia a cerut medicilor să consulte toți cetățenii și turiștii din marile orașe pentru că numărul de bolnavi cu HIV a crescut cu 50% față de anul precedent, Slovacia i-a obligat pe doctori să rămînă pe posturi deși nu le convin condițiile în care își desfășoară activitatea.
Problemele sistemul sanitar din Slovacia au fost semnalate de către organizații profesionale de la începutul lunii octombrie, iar pe 7 noiembrie cotidianul „The slovak Spectator” anunța că „cei 2000 de doctori din sistemul de stat care și-au depus avizul de terminare a contractului de lucru, ca formă de protest împotriva condițiilor din spitale, nu dau semne de a renunța”.
La sfîrșitul lunii, văzînd că Ministerul Sănătății încă nu ia în considerare cele patru cerințe ale sindicatelor care îi reprezintă, (modificarea Codului Muncii, schimbarea sistemului de finanțare a spitalelor de stat, stoparea procesului de transformare a spitalelor în companii pe acțiuni și creșterea salariilor angajaților din sistemul de sănătate), medicii și-au depus demisia.
Însă, după decizia cadrelor medicale, „Guvernul de la Bratislava a declarat starea de urgență. Prin instituirea acesteia, administrația slovacă forțează medicii care au anunțat că se retrag din sistemul de stat să continue să lucreze și după data de 1 decembrie, cînd intră în vigoare demisia lor” (Evenimentul Zilei, 1 decembrie). Mai mult obligați, decît liberi să aleagă să rămînă pe pozițiile ocupate în cadrul spitalelor, o parte dintre doctori care s-au răzvrătit au capitulat sub amenințarea cu închisoarea și au revenit la patul pacienților, însă chiar și așa „spitalele publice slovace nu mai pot trata decît cazurile grave, după ce a devenit efectivă demisia joi a 1.226 de medici, a informat guvernul, citat joi de agenția EFE” (Financiarul, 2 decembrie). Pentru a ameliora situația premierul slovac, Iveta Radicova, a cerut ajutorul statelor vecine, iar în acest sens, Cehia „va trimite 30 de medici militari în spitale din Slovacia. Potrivit Ministerului Sănătății de la Bratislava, alte state din jur, între care Austria, Ungaria și Polonia, s-au oferit să trateze pacienți slovaci în spitale situate în apropiere de graniță, în caz de necesitate” (Evenimentul Zilei, vineri 2 decembrie).
Oricum, soluția va fi utilă doar pentru moment, deoarece, după cum susține vicepreședintele Asociației sindicatelor medicale (LOZ), Peter Visolajsky, „sistemul de sănătate slovac se prăbușeste chiar și fără demisia în masă a medicilor”.
Iulia CIUHU
Adaugă un comentariu