Slovacia, luată cu ambulanța

Informare Niciun comentariu la Slovacia, luată cu ambulanța 1

Dacă o parte dintre medicii din es­tul Europei migrează spre vest, în spe­ranța unor locuri de muncă plă­­ti­te cît mai bine, cei care rămîn acasă duc criza în spinare. Ori sînt tri­miși de conducere să lucreze în stra­dă zi și noapte, ori sînt a­me­nin­țați de a­ceasta cu închisoare.

După ce Gre­cia a cerut medicilor să consulte toți ce­tățenii și turiștii din ma­ri­le orașe pen­tru că numărul de bolnavi cu HIV a crescut cu 50% față de anul precedent, Slovacia i-a o­bligat pe doctori să rămînă pe posturi deși nu le convin condițiile în care își des­fă­șoară activitatea.

Problemele sistemul sanitar din Slovacia au fost semnalate de către or­­ganizații profesionale de la în­ce­putul lunii octombrie, iar pe 7 no­iem­brie cotidianul „The slovak Spec­­tator” anunța că „cei 2000 de doctori din sistemul de stat care și-au depus avizul de terminare a con­trac­­tului de lucru, ca formă de pro­test împotriva condițiilor din spitale, nu dau semne de a renunța”.

La sfîrșitul lunii, vă­zînd că Mi­nisterul Sănătății încă nu ia în con­si­derare cele patru cerințe ale sin­di­catelor care îi reprezintă, (mo­di­fi­ca­rea Codului Muncii, schimba­rea sis­temului de finanțare a spita­le­lor de stat, stoparea procesului de trans­­­formare a spitalelor în compa­nii pe acțiuni și creșterea salariilor an­gajaților din sistemul de să­nă­ta­te), me­dicii și-au depus demisia.

Însă, după decizia cadrelor me­dicale, „Guvernul de la Bratislava a de­clarat starea de urgență. Prin ins­ti­tuirea acesteia, administrația slovacă forțează medicii care au a­nun­țat că se retrag din sistemul de stat să con­ti­­nue să lucreze și după da­ta de 1 de­cem­brie, cînd intră în vigoa­re de­mi­sia lor” (Evenimentul Zilei, 1 de­cem­brie). Mai mult o­bli­gați, de­cît liberi să aleagă să rămînă pe po­zițiile ocupate în cadrul spita­lelor, o parte dintre doctori care s-au răz­vră­tit au ca­pi­tulat sub a­me­nin­țarea cu în­chi­soa­rea și au revenit la patul pacienților, în­să chiar și așa „spi­talele publice slo­vace nu mai pot trata decît ca­zu­rile grave, după ce a devenit efectivă de­misia joi a 1.226 de medici, a in­format guvernul, ci­tat joi de agenția EFE” (Fi­nan­cia­rul, 2 decembrie). Pentru a a­me­lio­ra situația premierul slovac, Iveta Radicova, a cerut ajutorul sta­telor vecine, iar în acest sens, Ce­hia „va trimite 30 de medici mi­li­tari în spitale din Slovacia. Po­tri­vit Minis­te­ru­lui Sănătății de la Bra­tislava, alte state din jur, între ca­re A­ustria, Un­ga­ria și Polonia, s-au o­fe­­rit să tra­te­ze pacienți slovaci în spi­­­tale situate în apropiere de gra­ni­ță, în caz de ne­cesitate” (Eve­ni­mentul Zilei, vi­neri 2 decembrie).

Oricum, soluția va fi utilă doar pen­­­tru moment, deoarece, după cum sus­ține vicepreședintele Aso­cia­ției sin­dicatelor medicale (LOZ), Pe­ter Visolajsky, „sistemul de să­nă­ta­te slo­vac se prăbușeste chiar și fă­ră de­misia în masă a medicilor”.

Iulia CIUHU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top