Lumea, așa cum n-a fost

Opinia de la centru Niciun comentariu la Lumea, așa cum n-a fost 2

Erau vremuri în care omenirea în­că promitea mult: se inventaseră mul­te chestii folositoare, precum și ci­­nematograful sau fotografia. Prin­și în vîltoarea evoluției, cetățenii lu­mii aveau tot dreptul să spere că nu vor ajun­ge să se uite seară de seară la Mircea Badea și la X Factor, dar ui­te că n-a fost să fie.

E interesant să răs­foim puțin predicțiile ui­ta­te prin ser­tarele secolului trecut.

În decembrie 1900, John El­fre­th Watkins Jr. strîngea în revista „The Ladies Journal” 29 de pre­dic­ții pentru următoarea sută de ani. Pe lîn­gă mîn­carea de tip fast-food și te­le­fonia mo­bilă, Watkins anunța dis­­pa­riția in­­sectelor care-i fac omului via­ța a­ma­ră. Dar și a cailor, care în­ce­puseră de­ja să fie înlocuiți de ma­și­ni. „Nu vor mai fi țînțari sau muș­te. Perdelele pen­tru insecte nu vor mai fi necesare, că­ci toate insectele dă­u­nă­toare vor fi ex­terminate. (…) Eli­mi­narea cailor și a grajdurilor va re­du­ce numărul mu­ș­te­lor”, susținea el.

În același articol se vorbea des­pre o reformă a alfabetului: „Nu vor mai exista literele C, X și Q în alfabet. Vor fi abandonate, fiindcă nu vor mai avea întrebuințare”. Anunța to­todată in­tro­­ducerea unui sistem automat care să-i aducă omului aca­să toate cele trebu­i­ncioase: „Ma­ga­zi­nele vor livra cli­en­­ților marfa cum­­părată prin interme­diul unor tu­bu­ri. Aceste tuburi vor înlocui că­ru­ci­oarele de cumpărături și to­todată vor ajuta la transmiterea s­cri­­sorilor pe distanțe considerabile, poa­te pe sute de kilometri”. Mai întîi, spu­nea Watkins, tuburi aveau să u­neas­că lo­cuințele celor înstăriți, apoi se vor ex­tinde. La acea vreme, nu prinsese con­­tur „isteria cumpărăturilor”.

La începutul anilor ’70, epoca hi­­ppie lăsa moștenire lumii gîndirea eco. Pentru a-i responsabiliza pe oa­­meni, ecologiștii apelau – ca și acum – la imagini apocaliptice. Așa se fa­ce că în ianuarie 1970, revista „Li­fe” își a­vertiza cititorii că „în ze­ce ani, lo­cu­itorii orașelor vor purta măș­ti de ga­ze pentru a supraviețui ae­rului po­luat. Pînă în 1985, polua­rea va re­duce la jumătate lumina so­la­ră care aju­nge la Pămînt”.

La polul opus, fenomene care în­­cepeau să-și arate colții erau a­run­ca­­­te printre fleacuri. „Acest virus e ca o pisicuță”, spunea în 1988 dr. Pe­ter Duesberg, profesor de biologie mo­­leculară la Universitatea Ber­ke­ley, cu referire la HIV. Preșe­din­te­­le IBM, Thomas Watson, sus­ți­ne­a în 1943 că „există o piață mon­di­­ală pentru cinci computere”. În 19­16, Charlie Chaplin apăruse de­ja în filme, dar afirma că „cinema­to­gra­­ful este fad, e dramaturgie la con­­­servă. Publicul vrea să vadă oa­me­­ni în carne și oase, pe scenă”. S-a întîmplat să avem ceva mai mult de cinci com­putere. Le-am folosit – ci­ne-ar fi crezut? – pentru a vedea cît mai pu­ți­ni oameni în carne și oase.

Vlad ODOBESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top