Lumea, așa cum n-a fost
Opinia de la centru 28 ianuarie 2012 Niciun comentariu la Lumea, așa cum n-a fost 2Erau vremuri în care omenirea încă promitea mult: se inventaseră multe chestii folositoare, precum și cinematograful sau fotografia. Prinși în vîltoarea evoluției, cetățenii lumii aveau tot dreptul să spere că nu vor ajunge să se uite seară de seară la Mircea Badea și la X Factor, dar uite că n-a fost să fie.
E interesant să răsfoim puțin predicțiile uitate prin sertarele secolului trecut.
În decembrie 1900, John Elfreth Watkins Jr. strîngea în revista „The Ladies Journal” 29 de predicții pentru următoarea sută de ani. Pe lîngă mîncarea de tip fast-food și telefonia mobilă, Watkins anunța dispariția insectelor care-i fac omului viața amară. Dar și a cailor, care începuseră deja să fie înlocuiți de mașini. „Nu vor mai fi țînțari sau muște. Perdelele pentru insecte nu vor mai fi necesare, căci toate insectele dăunătoare vor fi exterminate. (…) Eliminarea cailor și a grajdurilor va reduce numărul muștelor”, susținea el.
În același articol se vorbea despre o reformă a alfabetului: „Nu vor mai exista literele C, X și Q în alfabet. Vor fi abandonate, fiindcă nu vor mai avea întrebuințare”. Anunța totodată introducerea unui sistem automat care să-i aducă omului acasă toate cele trebuincioase: „Magazinele vor livra clienților marfa cumpărată prin intermediul unor tuburi. Aceste tuburi vor înlocui cărucioarele de cumpărături și totodată vor ajuta la transmiterea scrisorilor pe distanțe considerabile, poate pe sute de kilometri”. Mai întîi, spunea Watkins, tuburi aveau să unească locuințele celor înstăriți, apoi se vor extinde. La acea vreme, nu prinsese contur „isteria cumpărăturilor”.
La începutul anilor ’70, epoca hippie lăsa moștenire lumii gîndirea eco. Pentru a-i responsabiliza pe oameni, ecologiștii apelau – ca și acum – la imagini apocaliptice. Așa se face că în ianuarie 1970, revista „Life” își avertiza cititorii că „în zece ani, locuitorii orașelor vor purta măști de gaze pentru a supraviețui aerului poluat. Pînă în 1985, poluarea va reduce la jumătate lumina solară care ajunge la Pămînt”.
La polul opus, fenomene care începeau să-și arate colții erau aruncate printre fleacuri. „Acest virus e ca o pisicuță”, spunea în 1988 dr. Peter Duesberg, profesor de biologie moleculară la Universitatea Berkeley, cu referire la HIV. Președintele IBM, Thomas Watson, susținea în 1943 că „există o piață mondială pentru cinci computere”. În 1916, Charlie Chaplin apăruse deja în filme, dar afirma că „cinematograful este fad, e dramaturgie la conservă. Publicul vrea să vadă oameni în carne și oase, pe scenă”. S-a întîmplat să avem ceva mai mult de cinci computere. Le-am folosit – cine-ar fi crezut? – pentru a vedea cît mai puțini oameni în carne și oase.
Vlad ODOBESCU
Adaugă un comentariu