600 de dolari pentru restituirea datelor
Cap în cap 24 mai 2017 Niciun comentariu la 600 de dolari pentru restituirea datelor 16Atacul cibernetic WannaCry („I wanna cry, I wanna cript” fiind denumirea completă) a început pe 12 mai, cînd mai multe companii, organizații, dar și utilizatori obișnuiți au descoperit că nu-și mai pot accesa fișierele din propriile computere. Acestea au fost criptate de către un virus, iar hackerii cer bani pentru restituirea datelor – astfel de atacuri purtînd denumirea de „ransomware”. The Independent relatează că sumele pretinse de atacatori variază între 300 și 600 de dolari, plătiți în monedă bitcoin (n.red. o monedă digitală), dar specialiștii nu recomandă plata acestor sume pentru că victimele nu au nicio garanție că le vor fi înapoiate documentele criptate. În plus, aceștia vor apărea pe lista cu „buni platnici”, ceea ce înseamnă că pot fi din nou țintă pentru hackeri. CNN spune că celor care li s-au virusat calculatoarele li s-a dat un termen de șase ore pentru a face plata pentru deblocarea datelor.
The Telegraph scrie că au fost afectate peste 300.000 de computere, din peste 150 de țări, cele mai multe afectate aflîndu-se în Rusia, Taiwan, Ucraina și India, România situîndu-se pe locul nouă în acest top. Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a declarat, la aproximativ o săptămînă după ce a avut loc atacul, că în România au fost afectate peste 500 de IP-uri, iar zece dintre acestea aparțin unor instituții publice. La nivel mondial, atacul cibernetic a perturbat și funcționarea sistemului sanitar din Marea Britanie, a unor companii de telecomunicații din Spania și a unor instituții de învățămînt din Italia.
O nouă metodă de virusare
Atacul a fost posibil din cauza unei vulnerabilități care a apărut în sistemul de operare Windows. Problema ar fi fost identificată chiar de Agenția americană pentru Securitate Națională, care a și creat un instrument necesar pentru a accesa date din computere prin această fisură digitală. Programul însă a fost furat în luna aprilie și a fost distribuit ulterior pe Internet. Producătorul și-a avertizat încă de acum cîteva luni utilizatorii despre existența acestui pericol și a adus deja modificările necesare pentru a combate această problemă, recomandîndu-le să-și facă toate update-urile pentru Windows.
Problema este însă că multe persoane folosesc sisteme de operare piratate și nu pot să facă acest lucru sau ignoră actualizările. În cazul companiilor însă, update-urile la zi sînt mai dificil de făcut, întrucît este necesară o testare a tuturor actualizărilor, pentru ca acestea să nu intre în conflict cu un alt soft utilizat de angajați – acesta fiind și motivul pentru care multe companii au fost afectate de WannaCry.
Metoda folosită de hackeri de această dată este una nouă. Virusul creat autoinfectează singur foarte multe computere, fără ca utilizatorii lor să deschidă vreun fișier sau să acceseze vreun link. De exemplu, într-o companie, toți angajații utilizează aceeași rețea, iar dacă o singură persoană și-a infectat calculatorul, virusul se va propaga la întreaga rețea, afectînd toate – sau majoritatea – dispozitivelor.
Mediafax.ro a relatat că, pe 15 mai, a avut loc prima simulare a unui atac cibernetic, organizată de Centrul Național Cyberint (care aparține de Serviciul Român de Informații), pentru a se identifica vulnerabilitățile unor instituții publice, dar și private, în ceea ce privește siguranța cibernetică.
Adaugă un comentariu