Adevărul despre economie
Cap în cap 8 noiembrie 2009 Niciun comentariu la Adevărul despre economie 0Cît de gravă este situația economică a României? O întrebare esențială la care nimeni nu se încumetă să răspundă tranșant în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Bugetul de stat pe 2010 ar putea fi o poză netrucată a economiei românești, dar nici despre el nu se vorbește altfel decît în poeziile scrise la partid și recitate continuu, pînă la saturația receptorului, la televizor, discursuri paralele, cărora nici măcar cifrele FMI nu le pot fi puncte de tangență.
Situația economică este fie temei de exagerare, într-un sens sau în altul, fie complet acoperită de rumoarea campaniei electorale. „Democrația în pericol” este un subiect mai seducător decît avertismentul că anul viitor vom trăi mai prost pentru că statul este înglodat în datorii. O dezbatere cu indicatorii pe masă despre datoria publică, cursul valutar sau relansarea industriei, este exclusă. Teoretic ea nici nu și-ar avea rostul într-o campanie prezidențială decît la nivel de principii. În condițiile în care odată cu noul președinte vom avea și un nou cabinet, condus cel mai probabil de un cu totul alt premier decît Emil Boc, este obligatorie.
Singurul candidat la președinție care se încumetă să vorbească despre economie este Traian Băsescu. El este însă și singurul care nu putea evita subiectul după mandatul cîștigat cu lozinca „să trăiți bine” și după ce și-a asumat total guvernarea PDL–PSD. Contracandidații săi preferă să-l atace însă pe alte teme decît economia pentru că nici unul nu este dispus să vorbească de exemplu, despre inevitabila restructurare a sectorului bugetar ce va avea loc în 2010. Bugetarii sunt votanți disciplinați, sectorul fiind de-a lungul timpului cruțat de la reformă. Atît PSD cît și PNL le convine de minune că responsabilitatea pentru reforma statului – desființarea unor agenții, legea unică a salariilor și a pensiilor – aparține unui guvern deja demis de Parlament.
Adevărul nu este probabil nici atît de dramatic precum ni-l înfățișează Traian Băsescu pentru a forța votul din Parlament pentru cabinetul Liviu Negoiță și pentru a arunca responsabilitatea blocajului exclusiv pe umerii opoziției. Dar nici atît de roz ca în discursul electoral al aceluiași despre relansarea economică din toamna anului viitor. Adevărul este că suprapunerea crizei politice generate de alegerile prezidențiale peste criza economică va avea efecte în 2010 pe care le vom suporta cu toții. și că viitoarea administrație, oricare va fi aceea, va fi obligată de realitatea economică să ia măsuri nepopulare.
Ioana LUPEA
Adaugă un comentariu