Cazul „Kövesi” sau ura românească exportată în plenul Parlamentului European
Cap în cap 4 martie 2019 Niciun comentariu la Cazul „Kövesi” sau ura românească exportată în plenul Parlamentului European 34Laura Codruța Kövesi a trecut în ultimele săptămîni printr-o serie de interviuri la Bruxelles în urma cărora se va determina viitorul procuror-șef al Parchetului European. După ce aceasta și-a depus dosarul la finalul lunii ianuarie pentru a ocupa această poziție, fiind selectată prima pe lista scurtă de candidați, alături de francezul Jean-Francois Bohnert și neamțul Andres Ritter, Laura Codruța Kövesi a fost audiată întîi în Parlamentul European, iar săptămîna trecută în două comisii de specialitate. Comisia pentru control bugetar – CONT i-a oferit acesteia cele mai multe voturi, 12, urmată de candidatul francez cu 11, în timp ce în Comisiile reunite pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne – LIBE – Kövesi a primit 26 de voturi, pe prima poziție față de Jean-Francois Bohnert, ce a strîns 22. Astfel, negocierile intră pe ultima sută de metri, rezultatul final urmînd a fi determinat după negocieri între Parlamentul European și Consiliul Europei.
Subiectul nu a ajuns în dezbatere publică prin interesul pe care-l suscită un candidat român care este evaluat profesional pentru calitățile sale de forumuri internaționale. Subiectul a fost reflectat în presa din România prin faptul că, pe rînd, ministrul Justiției, Tudorel Toader, premierul României, Viorica Dăncilă, și majoritatea membrilor coaliției de guvernare PSD-ALDE care au dorit să își exprime public opinia, au încercat să îi submineze candidatura. Ministrul Justiției a trimis evaluarea făcută de către acesta la momentul în care a cerut președintelui demiterea Laurei Codruța Kövesi către toți miniștrii de Justiție din Europa și către toți membrii Parlamentului European, declarînd de mai multe ori că nu o consideră potrivită pentru funcția respectivă. „Nu este o propunere plecată de la Ministerul Justiţiei sau de la Guvernul României”, a declarat Tudorel Toader, citat de news.ro pe 17 februarie 2019. La polul opus, europarlamentarii, în discursurile lor, au susținut că sînt la curent cu presiunile care sînt aduse procurorului român în țară, chiar dacă Maria Grapini sau Cătălin Ivan, europarlamentari români, au întrebat-o pe aceasta în timpul interviurilor mai multe chestiuni particulare reluate în special de plîngerile depuse de mai mulți condamnați penali împotriva ei în țară. A existat chiar un moment la numărarea voturilor în Comisia LIBE în care Maria Grapini a fost surprinsă încercînd să încurce buletinele de vot și să împiedice votarea.
Pe site-ul G4media, în momentul anunțării candidaturii lui Kövesi, se anunța faptul că Parchetul European va fi o instituție independentă și descentralizată a UE care va avea mai multe competențe în materie de fraudă sau corupție. „Va putea cerceta, urmări penal și trimite în judecată persoanele învinuite de săvîrșirea unor infracțiuni care aduc prejudicii bugetului UE, cum ar fi actele de fraudă sau de corupție ori cazurile transfrontaliere de fraudă în materie de TVA de peste 10 milioane de euro”, se precizează în textul citat.
Acestea nu au fost singurele presiuni asupra fostului procuror-șef al DNA. Secția specială de investigare a procurorilor este proaspăt înființată și este condusă de propunerea lui Tudorel Toader pentru ocuparea postului de șef al DNA, Adina Florea, care a fost respinsă pentru această poziție de trei ori de președintele Klaus Iohannis. Aceștia au deschis o anchetă penală după o sesizare a fugarului Sebastian Ghiță, în care o acuza pe Laura Codruța Kövesi că i-a solicitat bani și a primit diferite produse ca mită, și au programat audierile acesteia în preajma datelor în care avea interviurile la Bruxelles. Kövesi a formulat mai multe cereri de recuzare ale procurorilor care conduc ancheta, dar i-au fost respinse de fiecare dată.
„Acest vot nu este doar pentru mine, ci este pentru tot sistemul de justiție român. Acest vot este pentru toți cetățenii din România care în ultimii ani au susținut lupta anticorupție și statul de drept, este un vor pentru toți procurorii și judecătorii din Europa care lucrează sub presiune. Eu aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut și aștept decizia decidenților europeni. M-am înscris singură în această procedură, m-am înscris ca procuror, profesionist, nu am avut sprijinul Guvernului de la București, nici nu l-am cerut, nici nu l-am așteptat și nici nu îl aștept”, a declarat Laura Codruța Kövesi, după ce s-a întors în țară, miercuri 27 februarie 2019, de la ultimul interviu susținut la Bruxelles.
Adaugă un comentariu