Ce s-a scurs din valiza #Teleormanleaks

Cap în cap Niciun comentariu la Ce s-a scurs din valiza #Teleormanleaks 18

Unul dintre mai mari scandaluri din politica românească a fost generat săptămîna trecută de anunțul grupului de investigații Rise Project în legătură cu o valiză pe care un sătean ar fi găsit-o pe cîmp plină cu documente legate de activitatea companiei Tel Drum din Teleorman. Aceasta este compania asociată de mai multe persoane din spațiul public de actualul președinte al PSD, Liviu Dragnea, dar de care acesta s-a disociat în permanență. În documentele prezentate public de către jurnaliștii Rise Project se fac mai multe legături direct între familia Dragnea și conducerea companiei respective: fotografii din concedii petrecute împreună și zeci de trimiteri la nivelul documentelor de tip contabil.

În ceea ce numesc #TeleormanLeaks, cei de la Rise Project au prezentat doar un singur material din ceea ce au găsit în valiză: un hard-disk negru cu 64 de GB de informații din calculatorul unei persoane cu funcții de decizie în compania Tel Drum pe care se aflau mii de facturi, contracte, dar și bilanțuri, devize procure sau acte constitutive a ceea ce jurnaliștii numesc firme-fantome, 14.800 de fotografii și video de la evenimente private ale companiei, capturi de ecran cu mesaje scrise pe WhatsApp, provenite din backup-ul mai multor telefoane.

În valiză mai era și o tabletă Samsung care i-a aparținut directorului general Tel Drum, Petre Pitiș, care conținea 1.000 de fotografii cu excursii la mai multe destinații catalogate ca fiind exotice, dar și momente de familii, agenda telefonică și emailurile de pe adresa de serviciu a acestuia. Pe lîngă un stick de memorie care a fost al unei șefe de gestiune cu procese verbale cu lucrări recepționate, mai existau și 1.000 de hîrtii care erau diverse copii ale unor acte, evidenție contabile, registre de vînătoare, dar și copii după documente personale ale membrilor familiei Dragnea.

Investigația celor de la Rise Project – „C O N Ț I N U T U L”, s-a concentrat în jurul unui personaj central din Tel Drum conectat la majoritatea documentelor respective – Nicoleta Pene, 38 de ani, director comercial. Cei de la Rise au explicat că aceasta centraliza tot ce înseamnă document financiar la nivelul întregului grup de firme Tel Drum. „Ca director comercial, fișa postului salvată în calculatorul de serviciu îi cere «organizarea departamentului Comercial pe criterii de «cost efficiency» în vederea optimizării activității de aprovizionare, stabilirea unor relații bune cu furnizorii, avizarea comenzilor interne și externe, negocierea și semnarea contractelor de vînzări directe și distribuție, coordonarea întregii activități comerciale a firmei». Pe monitorul ei se intersectează contabilitatea tuturor firmelor din grupare. Urmărește în zeci de exceluri și tabele intrările și ieșirile de bani nu doar din Tel Drum, dar și din afacerile fiului sau finului lui Liviu Dragnea (Zooveg, InterFrigo, Romcip – Ferma Salcia, Agrotrust). Calculate în ansamblu, Nicoleta le numește «situații intra-grup»”, se precizează în textul publicat de Rise Project pe 5 noiembrie.

Consecințele dezvăluirilor Rise Project nu s-au lăsat așteptate. Liviu Dragnea a venit a doua zi în Parlamentul României, înainte de o ședință a Comitetului Executiv al PSD în urma căreia Adrian Țuțuianu și Marian Neacșu au fost excluși din partid, cu două valize la el. Una dintre acestea era plină cu gogoși, iar cea de-a doua cu mai multe documente în care acesta insinua că președintele țării ar fi comis o serie de ilegalități. Pornind de la exemplul jurnaliștilor de la Rise Project, și Liviu Dragnea a spus că respectivele documente pe care „nu le-au găsit” procurorii de la DNA. Procurorii însă au confirmat pentru Digi24 că documentele prezentate public de Rise Project fac parte dintr-o anchetă pe care o au în desfășurare.

Cît despre valizele prezentate public de Dragnea, un material realizat de Digi24 explică faptul că erau informații din mai multe dosare sau teme pe care a fost atacat Klaus Iohannis de-a lungul timpului. „Este vorba fie de plîngeri care au fost clasate, din lipsă de probe, fie speculații sau chiar comparații cu naziștii, respinse”, se precizează în materialul publicat de Digi24 pe 5 noiembrie 2018.

Aceste acuzații au declanșat un război al declarațiile între președintele României și cel al PSD, în care s-au aruncat termeni duri, Iohannis spunînd că Dragnea este „un infractor care s-a cocoțat în fruntea partidului”, în timp ce Dragnea l-a acuzat pe Iohannis că este „președintele fakeurilor”. În scandal au intervenit și reprezentanții partidelor de opoziție, vocile acestora spunînd în principiu același lucru – ca autoritățile să fie sesizate. „Dacă există o astfel de valiză, atunci ea trebuie să ajungă la dispoziția DNA, pentru că există un dosar constituit în ancheta Tel Drum și orice informație relevantă privind ancheta Tel Drum ar trebui să fie pusă la dispoziția DNA”, a afirmat Ludovic Orban pentru Mediafax.

 

Sursă foto: riseproject.ro

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top