Ce să înțelegem din scandalul „acoperiților”?
Cap în cap 21 octombrie 2014 Niciun comentariu la Ce să înțelegem din scandalul „acoperiților”? 6Traian Băsescu a ţinut să ne transmită ceva mai important decît o bîrfă imposibil de verificat, cum că Ponta ar fi fost ofiţer acoperit. In formaţia e următoarea: serviciile au devenit prea puternice şi pun în continuare presiune enormă pentru extindere. Dacă ar fi să traducem de claraţiile preşedintelui din ultima vreme, teza ar suna cam aşa: „dragi români, am băgat foarte mulţi bani în servicii speciale în ultimul deceniu, iar acum, la final de mandat, constat nu doar că am pierdut controlul, ci că serviciile cu pricina au devenit periculos de puternice la nivel executiv şi instituţional.”
Ipocrizia preşedintelui e de aceea de necomentat. O asemenea lamentaţie nu poate fi făcută publică fără scuze şi fără lămurirea măcar în al doişpelea ceas a dimensiunii finanţării în domeniul serviciilor secrete. Sub pretextul reformării serviciilor şi al trecerii lor din paradigma fostei Securităţi în noua lume a NATO, UE etc., de fapt a fost obţinută o unealtă de supraveghere cu o autonomie periculos de mare. În Parlament nimeni nu-i poate deranja, parlamentarii din comisie fiind în mod evident marionete sau de-a dreptul oameni de PR ai SRI şi SIE. Tutela americană şi europeană, ni se spune, ar trebui să ne liniştească, nu-i grav dacă serviciile sînt prea puternice. Însă vedem ce efect incredibil au asupra dezbaterilor publice: a fost foarte puternic lobby-ul pentru modificarea legilor de supraveghere şi stocare în zona telecomunicaţiilor.
Un alt episod interesant cu serviciiîn perioada electorală a fost prezentarea lui Maior ca posibil premier. Ponta deja l-a anunţat ca un posibil favorit. Şi alţi candidaţi cu şanse îl prezintă ca pe un tip făcut să conducă executivul. În spaţiul public se pune din ce în ce mai puţin la îndoială capacitatea unui om din servicii de a conduce un guvern. Şi cînd Mihai Răzvan Ungureanu a fost desemnat premier nu prea mulţi au părut indignaţi de faptul că a plonjat direct din servicii în executiv. În foarte scurtul său mandat a executat rapid şi complet netransparent o misiune mai mult decît controversată: semnături pentru explorarea neconvenţională a gazelor pentru jucători mari precum Chevron sau Exxon. Are sau nu legătură cu o conduită de „om al serviciilor”? Nu ştim, ce ştim şi auzim tot timpul este o justificare în numele interesului naţional.
Acuzaţia de „acoperit” a lui Traian Băsescu nu l-a atins deloc pe Ponta. A fost un circ inutil care a mai ocolit o dată agenda noastră, a cetăţenilor. Chiar şi aşa, un lucru important tot ne-a fost transmis: avem o ditai creaţie „secretă” în casă pe care nu o mai putem ignora şi pe care trebuie s-o ţinem în frîu.
Cristi ROGOZANU
Adaugă un comentariu