Creștin-democrație sau asfalt?
Cap în cap 30 noiembrie 2010 Niciun comentariu la Creștin-democrație sau asfalt? 2Alegerea Elenei Udrea la șefia filialei bucureștene a PDL a creat valuri de vorbe în presă. Evenimentul a fost interpretat în fel și chip: un prim pas spre Primăria Capitalei (sau spre candidatura la președinție sau spre postul de premier), o victorie a „liniei Udrea” împotriva „liniei Blaga”, o înfrîngere a „vechilor baroni” din partid etc.
Cu cîteva săptămîni în urmă, Teodor Baconschi a propus o platformă creștin-democrată în PDL, declarînd cu acea ocazie: „Este un plus doctrinar și instituțional pe care vreau să-l aduc PDL și dreptei românești și este un mare șantier unde va trebui să elaborăm noi politici și un alt fel de a face politică”. Inițiativa sa a avut parte de mai puține ecouri.
Așadar, între o „luptă între oameni” și o încercare de a da o identitate mai limpede partidului, în politica românească ochii tuturor se îndreaptă spre prima ipostază. întrebarea dacă PDL poate fi un partid cu orientare creștin-democrată (după ce a fost, ca PD, în Internaționala Socialistă, iar într-o dimineață a găsit un loc liber în Partidul Popular European și l-a ocupat iute, să nu-l piardă) nu naște mari dezbateri. în schimb, o luptă de genul „care pe care” inflamează spiritele și emoțiile. Deocamdată, acesta e felul românesc de a face politică. Numai că, pe termen lung, s-ar putea să fie perdant. Deocamdată, PDL stă prost în sondaje și nu a dovedit că poate rupe cordonul ombilical care-l leagă de Traian Băsescu. Dacă ar avea loc alegeri acum, ar cădea cu zgomot din fotoliul de „partid de guvernămînt”, iar după aceea, conform obiceiului românesc de tranziție, și-ar vedea o seamă de membri marcanți (inclusiv primari și consilieri locali) dînd bir cu fugiții la alte partide. Cam la fel a pățit și PNȚCD: a crescut în jurul unui lider puternic – Corneliu Coposu – și s-a destrămat după ce a ajuns iar în opoziție, măcinat de lupte interne și lipsit de o doctrină politică. Pentru că, să nu uităm, și la țărăniști calificativul „creștin-democrat” a fost o găselniță de conjunctură, nu vreo aspirație nobilă a membrilor de partid…
PDL nu va păți precum PNȚ. Probabil că transferul de putere între grupurile de interese legate de vechii lideri (Berceanu, Videanu etc.) se va face, cu oarecare tensiuni, către Elena Udrea și noile „vedete” ale partidului. Dar, dacă vrea să devină un partid stabil și serios, PDL ar trebui să mizeze pe oamenii noi, care vor să facă un alt fel de politică: Teodor Baconschi, Cristian Preda, Monica Macovei și alții. Sigur că e nevoie și de bani pentru susținerea unui partid (așa că trebuie să te „împrietenești” și cu asfaltatorii – fie ei creștin-democrați sau nu), dar pe termen lung e nevoie ca activiștii partidului să se simtă legați și prin altceva decît prin buzunarul sponsorilor ori prin fondurile repartizate de la centru cînd „ai noștri„ sînt la putere. Nu de alta, dar „ai noștri” mai ajung și în opoziție… Ceea ce – cu Elena Udrea sau cu Teodor Baconschi – se va întîmpla și cu PDL la următoarele alegeri.
Mircea VASILESCU
Adaugă un comentariu