Cutremur politic în Ucraina
Cap în cap 3 martie 2014 Niciun comentariu la Cutremur politic în Ucraina 18Trăim de câteva luni, la Chișinău, și, cu mai multă intensitate, în ultimele două săptămîni, evenimentele dramatice de la Kiev. Motivul e simplu: Basarabia face parte din aceeași „placă tectonică”, aici, în vestul fostei URSS. Dacă se va rupe Ucraina, ne poate trage și pe noi în același abis… Joi, 27 februarie, Parlamentul European a votat abolirea vizelor de călătorie pentru cetățenii Republicii Moldova, ceea ce înseamnă că de-acum încolo vom avea măcar șansa să ne salvăm ca indivizi din vortexul ce stă să se adîncească la Răsărit de noi. Mulți basarabeni făcuseră această opțiune, pentru ei și familiile lor, prin redobîndirea cetățeniei române, dar abia azi putem spune că argumentele europenității capătă o consistență verificabilă. Și când te gîndești că pînă în toamna trecută favorita indiscutabilă a Occidentului, marea miză geopolitică în fostul spațiu sovietic era Ucraina, oricât se grăbea să laude Bruxelles-ul mica „poveste de succes” a moldovenilor…
Maidanul a cîștigat bătălia. Regimul Ianukovici, condamnat deja prin refuzul de a semna Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, își pierduse orice drept la apel o dată cu primul glonț tras de lunetiști asupra protestatarilor din centrul capitalei ucrainene. Când totul amenința să degenereze într-o baie de sînge la scara întregii țări, un „desant diplomatic” european, în frunte cu energicul ministru de Externe polonez Radosław Sikorski, l-a convins pe Ianukovici în cursul zilei de vineri, 21 februarie, să încheie un acord de armistițiu cu Opoziția. După aceea lucrurile s-au precipitat: președintele ucrainean a fost abandonat de trupele sale fidele și a trebuit să fugă.
Ucraina se află însă în fața altor mari provocări: colapsul economic și pericolul separatist. Moscova nu recunoaște legitimitatea noii puteri de la Kiev și pare tentată să aplice tactica reactivării unor „Transnistrii” – cum o și face în Crimeea –, pe care le-a plantat peste tot în cuprinsul fostei URSS, pentru a zădărnici dorința de libertate a popoarelor subjugate.
Clasa politică moldoveană a avut reacții diferite față de evenimentele de la Kiev. Dacă Vlad Filat, în toiul masacrului din Piața Independenței, a cerut ca Ianukovici să plece, comunistul Mark Tkaciuk și socialistul Igor Dodon, imitându-l pe premierul rus Medvedev, i-au reproșat președintelui ucrainean că nu este destul de ferm în a curăța Kievul de „teroriști” și „fasciști”. Asemenea atitudini șocante, cînd nu empatizezi cu cel aflat în suferință și iei partea călăului, echivalează cu o demisie morală și sper să fie sancționate de opinia publică din Moldova. Mai ales că Tkaciuk și Dodon și-au probat deja disponibilitatea pentru „soluțiile” de tip Ianukovici din postura de înalți demnitari comuniști cu prilejul revoltei din aprilie 2009 de la Chișinău. Spre a nu se lăsa mai prejos, bașcanul găgăuzilor, Mihail Formuzal, i-a invitat la Comrat pentru recuperare medicală pe asasinii de la „Berkut”. Tiraspolul nu va rămîne nici el, desigur, un actor pasiv al dramei ucrainene, de aceea nu există în acest moment preocupare mai presantă pentru autoritățile moldovene decît întărirea securității naționale.
Deciziile noii puteri de la Kiev sînt, deocamdată, destul de contradictorii. Mandatul de arestare emis pe numele lui Ianukovici sub acuzația de crime împotriva propriului popor și intenția de a-l preda Curții Penale Internaționale de la Haga reprezintă, se poate spune, un reproș indirect adresat actualei guvernări de la Chișinău, care nu a avut aceeași determinare în a-i deferi justiției pe vinovații de represiunea din aprilie 2009. Pe de altă parte, abrogarea Legii cu privire la funcționarea limbilor regionale – hotărîre ce nu prea cadrează cu valorile europene – poate adînci faliile din societatea ucraineană și servește Moscovei pretexte de intervenție.
Ce se va întâmpla mai departe cu vecinul nostru din Est? Integritatea teritorială a Ucrainei a fost garantată de marile puteri atunci cînd Kievul a renunțat la arsenalul nuclear moștenit de la URSS, dar nu este deloc sigur că escaladarea conflictelor separatiste va fi evitată. Deocamdată, schimbarea de la Kiev transmite un mesaj foarte clar: autoritarismul fără măsură, sfidarea propriei națiuni nu sfîrșește bine. EuroMaidanul este coșmarul actualei conduceri a Federației Ruse: într-o bună zi, cînd vor scăpa din mrejele propagandei delirante care se revarsă din toate canalele media controlate de Kremlin, rușii își vor pune întrebarea: de ce-am fi noi mai deosebiți, cu democrația asta „suverană” a lui Putin, de ce n-am avea și noi, ca ucrainenii, o democrație pur și simplu?…
Corespondență de Vitalie CIOBANU | redactor-șef Contrafort
Adaugă un comentariu