De ce este sărac un sistem de sănătate bogat

Cap în cap Niciun comentariu la De ce este sărac un sistem de sănătate bogat 63
De ce este sărac un sistem de sănătate bogat

Sistemul de sănătate din Ro­mâ­nia prezintă cîteva paradoxuri. Pe o parte, doctorii se plîng de faptul că au salarii mici, care nu le ajung nici măcar pentru traiul de zi cu zi, darămite pentru profesionalizare. Cu­ toate acestea, România este ţa­ra­ care produce cei mai mulţi medici din lume raportat la populaţie: în­tre­ 6.500 și 7.500 de studenţi la me­di­cină pe an. Dintre aceştia, circa 2.500-3.500 devin rezidenţi anual, potrivit doctorului Dan Perețianu, fost președinte al Camerei Fe­de­ra­ti­ve a Medicilor.

Pe de o parte, medicii susțin că sistemul de sănătate este sub­fi­nan­țat, că nu există suficient de mulți bani pentru spitale, medicamente și­ pansamente, însă în ultimii ani în țară au apărut peste 150 de spitale private, care trăiesc mai ales pe ba­za­ banilor proveniți de la casele de asigurări de sănătate. Și, potrivit ace­luiași doctor, „toate acestea de­no­tă­ faptul că sînt extem de mulţi bani pentru finanțarea sistemului, care să le permită să existe, altfel, s-ar des­fiinţa”.

Pe de o parte, doctorii ne transmit mereu că nu mai au medicamente în spitale, ne trimit să le cum­părăm noi pentru rudele in­ter­nate sau pur și simplu ne tra­tea­ză cu spe­ranțe. Și totuși, firmele de me­di­ca­mente anunţau în 2014 vînzări de circa 3 miliarde de euro. Din care, cheltuiala publică cu medicamen­te este de circa 2,5 miliarde de e­u­ro.

În fine, dincolo de aceste date concrete, curtea aproape oricărui spi­tal din România are cel puțin un bolid foarte scump parcat a­co­lo, de obicei al directorului bugetar sau al vreunui profesor doctor cu un salariu mic de la stat.

Mulți profesioniști din siste­mul­ de sănătate o știu, iar unii, ca doctorul Dan Perețianu, o și afirmă pu­blic: deși nu e perfect, deși are nu­me­roase probleme, sistemul de să­nă­tate românesc are toate pre­mi­se­le să nu fie dezastrul care este: me­di­ci suficienți (mai mulți, raportat la populație, decît SUA sau Ja­po­ni­a), spitale destule (chiar și priva­te,­ aproape patru pentru fiecare ju­deț al României), sume importante de bani doar pentru serviciile me­di­cale (8 miliarde de lei/circa 2 mi­li­arde de euro anual).

Dar se fură. Și aceasta este che­ia pentru care toa­te cifrele încurajatoare se trans­for­mă în umilințele și disperarea de zi cu zi. Procurorii de­scoperă tot mai multe rețele de me­dici care prescriu preferențial me­­dicamente (mai a­les dintre cele on­cologice, pentru că acelea sînt cele mai scum­pe – un fla­con de Yervoy, fo­lo­sit pentru bol­­na­vii de can­cer în faze avansate costă și 18.000 de euro, po­trivit Ziarului financiar), primind la schimb bani sau cadouri (o ex­cur­sie în India în ultimul caz de acest fel investigat). Chiar în timp ce scriam acest text, presa relata des­pre faptul că șeful La­bo­ra­to­ru­lui de Radiologie şi Imagistică me­di­cală din cadrul Spitalului de Ne­u­rochirurgie „N. Oblu” din Iaşi şi un infirmier au fost reţinuţi pentru luare de mită şi abuz în serviciu de către DNA.

Și, desigur, se face foarte multă ri­sipă. Presa scrie de ani de zile des­pre aparatura de sute de milioane de euro care zace în subsolurile diferitelor spitale din țară (și eu am scris acum mai bine de 12 ani des­pre echipamente performante care fuseseră abandonate în curtea Spi­ta­lului Sf. Spiridon din Iași). Deși își permite cu greu cheltuielile pe care le facem în sistemul de să­nă­ta­te, România își bate joc de propriile resurse. Avem cel mai mare număr de internări în spitale din toa­tă Uniunea Europeană, devansînd țări mai bogate și mai performante precum Austria sau Marea Bri­tanie. Acest lucru se întîmplă pen­­tru că doctorilor și pacienților ro­mâni le e greu să își schimbe men­talitatea. Un prieten medic îmi spu­nea că ai săi colegi prescriu in­ter­nări­ chiar și pentru cele mai ba­na­le diagnostice, pentru că pur și sim­plu așa au reținut ei că trebuie fă­cut,­ dar și pentru că pacienții con­si­deră că sînt neglijați dacă un doc­tor le indică un tratament acasă.

De ce se fură și se face risipă în sistemul de sănătate? Pentru că se fu­ră și se face risipă de resurse pu­blice în toată România. Pentru că doar dosarele penale și reținerile D­NA nu sînt suficiente pentru a schim­ba o societate pe care majoritatea o tolerează așa coruptă. Me­di­cii vor continua să ia șpagă atît timp cît vom insista să o dăm. Și – căci au fost alegerile locale du­mi­ni­că – nimic nu se va schimba cît timp mai sînt români care con­ti­nuă ­să aleagă politicieni care le cer vo­tul din arestul preventiv.

Text scris de Răzvan Chiruță, redactor-șef „România liberă”

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top