De ce este sărac un sistem de sănătate bogat
Cap în cap 6 iunie 2016 Niciun comentariu la De ce este sărac un sistem de sănătate bogat 63Sistemul de sănătate din România prezintă cîteva paradoxuri. Pe o parte, doctorii se plîng de faptul că au salarii mici, care nu le ajung nici măcar pentru traiul de zi cu zi, darămite pentru profesionalizare. Cu toate acestea, România este ţara care produce cei mai mulţi medici din lume raportat la populaţie: între 6.500 și 7.500 de studenţi la medicină pe an. Dintre aceştia, circa 2.500-3.500 devin rezidenţi anual, potrivit doctorului Dan Perețianu, fost președinte al Camerei Federative a Medicilor.
Pe de o parte, medicii susțin că sistemul de sănătate este subfinanțat, că nu există suficient de mulți bani pentru spitale, medicamente și pansamente, însă în ultimii ani în țară au apărut peste 150 de spitale private, care trăiesc mai ales pe baza banilor proveniți de la casele de asigurări de sănătate. Și, potrivit aceluiași doctor, „toate acestea denotă faptul că sînt extem de mulţi bani pentru finanțarea sistemului, care să le permită să existe, altfel, s-ar desfiinţa”.
Pe de o parte, doctorii ne transmit mereu că nu mai au medicamente în spitale, ne trimit să le cumpărăm noi pentru rudele internate sau pur și simplu ne tratează cu speranțe. Și totuși, firmele de medicamente anunţau în 2014 vînzări de circa 3 miliarde de euro. Din care, cheltuiala publică cu medicamente este de circa 2,5 miliarde de euro.
În fine, dincolo de aceste date concrete, curtea aproape oricărui spital din România are cel puțin un bolid foarte scump parcat acolo, de obicei al directorului bugetar sau al vreunui profesor doctor cu un salariu mic de la stat.
Mulți profesioniști din sistemul de sănătate o știu, iar unii, ca doctorul Dan Perețianu, o și afirmă public: deși nu e perfect, deși are numeroase probleme, sistemul de sănătate românesc are toate premisele să nu fie dezastrul care este: medici suficienți (mai mulți, raportat la populație, decît SUA sau Japonia), spitale destule (chiar și private, aproape patru pentru fiecare județ al României), sume importante de bani doar pentru serviciile medicale (8 miliarde de lei/circa 2 miliarde de euro anual).
Dar se fură. Și aceasta este cheia pentru care toate cifrele încurajatoare se transformă în umilințele și disperarea de zi cu zi. Procurorii descoperă tot mai multe rețele de medici care prescriu preferențial medicamente (mai ales dintre cele oncologice, pentru că acelea sînt cele mai scumpe – un flacon de Yervoy, folosit pentru bolnavii de cancer în faze avansate costă și 18.000 de euro, potrivit Ziarului financiar), primind la schimb bani sau cadouri (o excursie în India în ultimul caz de acest fel investigat). Chiar în timp ce scriam acest text, presa relata despre faptul că șeful Laboratorului de Radiologie şi Imagistică medicală din cadrul Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu” din Iaşi şi un infirmier au fost reţinuţi pentru luare de mită şi abuz în serviciu de către DNA.
Și, desigur, se face foarte multă risipă. Presa scrie de ani de zile despre aparatura de sute de milioane de euro care zace în subsolurile diferitelor spitale din țară (și eu am scris acum mai bine de 12 ani despre echipamente performante care fuseseră abandonate în curtea Spitalului Sf. Spiridon din Iași). Deși își permite cu greu cheltuielile pe care le facem în sistemul de sănătate, România își bate joc de propriile resurse. Avem cel mai mare număr de internări în spitale din toată Uniunea Europeană, devansînd țări mai bogate și mai performante precum Austria sau Marea Britanie. Acest lucru se întîmplă pentru că doctorilor și pacienților români le e greu să își schimbe mentalitatea. Un prieten medic îmi spunea că ai săi colegi prescriu internări chiar și pentru cele mai banale diagnostice, pentru că pur și simplu așa au reținut ei că trebuie făcut, dar și pentru că pacienții consideră că sînt neglijați dacă un doctor le indică un tratament acasă.
De ce se fură și se face risipă în sistemul de sănătate? Pentru că se fură și se face risipă de resurse publice în toată România. Pentru că doar dosarele penale și reținerile DNA nu sînt suficiente pentru a schimba o societate pe care majoritatea o tolerează așa coruptă. Medicii vor continua să ia șpagă atît timp cît vom insista să o dăm. Și – căci au fost alegerile locale duminică – nimic nu se va schimba cît timp mai sînt români care continuă să aleagă politicieni care le cer votul din arestul preventiv.
Text scris de Răzvan Chiruță, redactor-șef „România liberă”
Adaugă un comentariu