De ce n-are ursul coadă (și nici șanse să-i crească)
Cap în cap 19 octombrie 2012 Niciun comentariu la De ce n-are ursul coadă (și nici șanse să-i crească) 1Priveam, săptămîna trecută, audierea noului CA al TVR, în comisiile de mass-media din Parlament, și-mi spuneam în gînd: „N-avem noi atîta pîine, cît circ pot produce oamenii aceștia…” Împunsături, acuze, apeluri mîrlănesc-politicoase (da, da, politețea poate fi folosită cu rea-credință) și mult, mult discurs politicianist.
Povestea nu e simplă, dar e destul de clară. În primăvară, noua majoritate parlamentară respinge raportul de activitate al TVR și forțează, prin aceasta, demisia consilul de administrație condus de Alexandru Lăzescu. Se procedează la numirea unor noi membri. Conform legii de organizare și funcționare a serviciilor publice de radio și televiziune, grupurile parlamentare desemnează 8 dintre cei 13 membri ai CA-ului. Grupurile parlamentare propun candidați – numărul candidaților fiind desemnat cu respectarea algoritmului politic din Parlament. Sublinierea mea: candidați. Acești candidați sînt apoi audiați de comisiile reunite de mass-media, votați individual, pe baza meritelor și calităților lor, fiind apoi validați în bloc prin votul plenului. La alegerile din iunie, PDL-ului i s-a interzis de către partidele din majoritatea parlamentară sa propună candidați. Numele lor nu a apărut pe lista candidaților, nu au fost audiați de comisii. „Trebuie să faceți penitență” au declarat un parlamentar USL-ist. Adică vă pedepsim și vă luăm dreptul legal (aviz amatorilor!) Această încălcare flagrantă a legii a fost sancționată de Curtea Constituțională care a ordonat reluarea procedurii. Și așa ajungem la episodul de săptămîna trecută.
Ce au înțeles parlamentarii noștri din toată această poveste? Să se strîngă un pic pe băncuță, să le facă loc și ălora din PDL. Așa ca au re-negociat între partide pozițiile de membri în CA al TVR. Ca și cum legea ar garanta cuiva – oricui – locuri în CA, nu doar dreptul de a face propuneri. În felul acesta, parlamentarii au dovedit (cui mai avea vreo urmă de îndoială și/sau speranță) că nu pot gîndi mediile publice decît populate politic, pe bază de algoritm (dacă nu pot să le preia cu totul).
Discuțiile din comisii mi-au consolidat această convingere, punînd într-un paralel absurd tema implicării parlamentarilor Cristian Țopescu și Mădălin Voicu în procesul de evaluare a competențelor angajaților din TVR, pe de o parte, și afilierea politică (sau simpatiile) ale reprezențanților PDL în CA, pe de alta. Acestora li s-au cerut garanții că nu vor reprezenta „vocea, mîna și pixul” partidului în CA. În același timp, domnii Țopescu și Voicu au fost considerați profesioniști desăvîrșiți și „politicieni doar de conjunctură”, astfel încît participarea lor la evaluarea personalului TVR era nu numai de dorit, ci și obligatorie („Cunoașteți pe altcineva mai capabil?”’). Prezență susținută cu vorbe pătimașe și convingere nestrămutată de partidele lor, de înșiși preopinenții și de vechiul/noul PDG al televizunii publice.
Ca „ai lor” sînt mai politicianiști, mai cozi de topor decît „ai noștri” ne-a dovedit-o, prin ricoșeu, și dna. Lucia Hossu-Longin, care a încercat, într-un rar gest de eleganță colegială, să îi ia apărarea dnei. Ada Meseșan (fostă și nouă membră în CA din partea PDL) cu următorul text: „A fost întotdeauna verticală. N-am simțit niciodată că aparține partidului la putere, cînd noi eram în opoziție.”
Cînd oamenii din televiziunea publică se plasează de bună voie și deschis de o parte sau alta a balanței politice, cînd politicenii și conducătorii TVR deopotrivă refuză să vadă uriașa incompatibilitate între funcția de parlamentar și orice implicare în mersul televiziunii publice, cînd negocierile se duc strict pentru respectarea unui algoritm statistic (în detrimentul unor criterii de competență), soarta cozii ursului este pecetluită.
Ioana AVĂDANI
Adaugă un comentariu