„Democrația controlată” din Est

Cap în cap Niciun comentariu la „Democrația controlată” din Est 1

Scrutinul legislativ din Rusia a pus serios pe gînduri actuala echipă de la Kremlin. În epoca globalizării, Internetului și a rețelelor de so­cia­li­za­re, nu mai este suficient să contro­lezi întreaga mass-media din Rusia ca să poți spune ca ești stăpîn pe si­tua­ție.

Opoziția reală din Rusia a pu­­tut să își facă auzită vocea doar da­­torită Twitter-ului, Facebook-ului și blogurilor. Numeroasele nereguli semnalate în timpul procesului de vot au indignat populația, care a ieșit în stradă să își exprime dezacordul, că nu mai vor să fie mințiți. În prima fază, acțiunile de protest au fost re­primate cu brutalitate de către for­țe­le de ordine și trupele speciale. După ce imaginile cu tinerii ruși care erau făcuți una cu pămîntul de scutieri au făcut încojurul lumii, situația din ma­rile orașe ale Federației Ruse a început să fie tensionată. Mirosea a revoltă, iar imaginea lui Mubarak după gratii risca să devină un coș­mar pentru actualii locatari ai Kremli­nu­lui. S-a găsit soluția, ingenioasă în­tr-un fel , dar care nu rezolvă deocamdată problema de fond. S-a des­chis o supapă pentru ca presiunea acumulată în rîndul maselor să fie eli­berată.

Autoritățile au permis or­ga­nizarea unui miting de amploare al opoziției chiar în plin centrul Mos­covei. În Piața Bolotnaya au venit circa 40.000 de moscoviți după a­pre­cierile organizatorilor. Poliția are o altă cifră: 25.000 de participanți. Nu a contat ce s-a strigat sau de cîte ori a fost înjurat Putin sau Medve­dev. Lumea a fost mulțumită. Oa­me­nii au putut să își spună năduful, să își descarce sufletul. Și totul într-o atmosfera civilizată, lipsită de incidente. Aceiași scutieri, care mai alal­tăieri îți striveau picioarele cu bo­cancii la un miting neautorizat, acum îi ajutau pe bătrîni să treacă strada sau le explicau respectuos ti­nerilor pe unde să meargă ca să ajun­­gă mai aproape de tribuna oratorilor. Evident că a fost un ordin dat de la cel mai înalt nivel, ca po­li­ți­a să se comporte exemplar. Așa a și fost deci, se poate. Mesajul este însă unul subliminal. „Democrația controlată” pe care a instituit-o Vladi­mir Putin de cînd a venit la putere în 2000 rămîne principala politică a Kremlinului. Probabil că altfel nici nu se poate în Rusia. Această țară imensă, cu o suprafață de cîteva ori cît Europa, nu poate fi condusă du­pă regulile democratice occidentale. Este un conglomerat prea mare de culturi, mentalități și moduri de abor­dare. Rusia poate să fie și Asia, dar poate să fie și Europa. Actuala Pu­te­re din Rusia a învățat foarte multe din valul de „revoluții colorate” ca­re s-a abătut peste unele state din spa­țiul ex-sovietic (Georgia, Kar­gaz­stan, Ucraina) dar și din evenimentele din Orientul Mijlociu (Egipt, Tunis, Yemen sau Libia).

Nu știu dacă Kremlinul a găsit antidotul la asemenea scenarii, însă evident că Putin și Medvedev stau acum pe gînduri. Vor urma cel mai probabil niște concesii din partea Pu­terii, însă destul de limitate și de­sigur în cadrul aceleiași „democrații controlate”.

Liviu IUREA este corespondent TVR în Federația Rusă și Comunitatea Statelor Independente

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top