Domnilor medici, pacienţii dumneavoastră ce mai fac?
Cap în cap 6 iunie 2016 Niciun comentariu la Domnilor medici, pacienţii dumneavoastră ce mai fac? 115Spitalele din România au cumpărat în ultimii ani dezinfectanţi a căror substanţă activă era H2O. Conducerea unuia dintre cele mai mari spitale din ţară a declarat că s-au făcut peste 100 de operaţii într-o secţie pe uşa căreia nu intrase niciun pacient. Medici din mai multe spitale de psihiatrie de pe tot teritoriul ţării şi-au transformat pacienţii în cobai, testînd pe ei medicamente de care aceştia habar n-aveau. Patru membri ai echipajului SMURD Iaşi au murit în timpul unei misiuni. Aproape 80 de medici oncologi s-au plimbat prin India pe banii unei firme de medicamente şi apoi au recomandat propriilor pacienţi medicamente de care aceştia se puteau lipsi. Sînt doar cîteva dintre subiectele care au îngălbenit sau înroşit, după caz, ecranele televizoarelor doar în ultimele săptămîni.
În România sînt aproximativ 300 de medici oncologi. Conform procurorilor, aproape o treime dintre ei şi-au făcut bagajele, şi-au lăsat jurămîntul lui Hipocrate acasă, dar şi-au luat familiile şi au mers în excursie în India. Totul fără să scoată un ban din propriile buzunare. Norocoşii medici au fost „sponsorizaţi” de o companie farmaceutică. Adevăratul preţ l-au plătit pacienţii, pentru că, deh, totul se plăteşte, nu? Astfel, pentru a mulţumi sponsorului, medicii n-au făcut decît să prescrie pacienţilor medicamente de care aceştia poate nici nu aveau nevoie. În topul cauzelor mortalităţii la români, cancerul ocupă unul din locurile fruntaşe.
Numai cine nu a avut ocazia să vadă un astfel de pacient nu ştie ce înseamnă cu adevărat această boală. E o luptă, atît pentru pacient, cît şi pentru cei din jurul lui. Tratamentele sînt crîncene, mai ales cînd nu funcţionează. Terapia în cancer înseamnă un dozaj special în funcţie de pacient, de particularităţile lui. Nu-i dai medicamente aşa, după ureche, pentru că te-a şpăguit o anumită firmă. Am scris mult despre pacienţi oncologici, am vorbit cu ei, am văzut copii luptîndu-se cu boala asta. Întotdeauna am considerat că trebuie să fii un anume tip de medic pentru a rezista în specialitatea asta. Trebuie să-ţi iubeşti cu adevărat meseria şi trebuie să te pui în pielea pacientului, poate mai mult decît în orice altă specialitate.
Pacientul cu cancer e unul de drum lung, în cazuri fericite. Supravieţuirea se măsoară la cinci ani (în cele mai multe tipuri de cancer). Dacă la cinci ani de la tratament pacientul e bine şi celulele canceroase au dispărut, abia atunci se poate considera vindecat. Medicii care au acceptat să ia bani pentru a prescrie anumite medicamente cum au analizat toată treaba asta? Cîţi dintre ei s-au gîndit la cei rămaşi pe patul de spital cînd se plimbau prin India? Eu n-am de unde să ştiu dacă medicamentele prescrise la „rugămintea” companiei farmaceutice care acum e acuzată de dare de mită au ajutat sau nu pacienţii. Poate că erau eficiente. Dar poate că nu erau.
Cei 77 de medici puşi sub acuzare aveau, probabil, sute de pacienţi în grijă. Totul se întîmpla în 2012. Au trecut de atunci patru ani. Să-i întrebe cineva pe medicii respectivi ce fac acum pacienţii lor de atunci. Să-i aducă la aceeaşi masă şi să le explice oamenilor de ce au făcut asta. Nu cred că închisoarea e o soluţie. Prin puşcării oricum se trezesc toţi că-s academicieni, scriu zece cărţi în trei zile, îşi mai inventează cîte o boală şi te trezeşti cu ei înapoi în societate în cîteva luni. Practic e ca un concediu fără plată, dar în regim de all-inclusive. Adevărata pedeapsă ar fi întîlnirea cu proprii pacienţi. Sau cu rudele celor care s-au prăpădit pentru că medicii au ales buzunarul în loc de suflet şi meserie. În acelaşi an în care medicii erau răsplătiţi cu excursii de jumătate de milion de euro pentru prescrieri ilegale de medicamente, un tînăr înfiinţa aşa-numita reţea a citostaticelor. Cu ajutorul prietenilor, trimitea din Viena în ţară medicamente fără de care pacienţii cu cancer ar fi murit.
Totul din banii lui, din donaţii, din favoruri făcute de cunoscuţi. Tînărul acela este acum ministrul Sănătăţii. Cei 77 de medici oncologi sînt urmăriţi penal pentru luare de mită. Păstrăm prezumţia de nevinovăţie, fireşte, dar… Domnilor medici, pacienţii dumneavoastră ce mai fac?
Text scris de jurnalist Amalia Dascălu.
Adaugă un comentariu