Emmanuel Macron a devenit cel mai tînăr președinte francez din istorie

Cap în cap Niciun comentariu la Emmanuel Macron a devenit cel mai tînăr președinte francez din istorie 11

Proeuropeanul Emmanuel Ma­c­ron, în vîrstă de 39 de ani, a fost in­vestit în funcția de președinte al Franței duminică, 14 mai, fiind al op­tulea și cel mai tînăr șef de stat din istoria republicii. Ceremonia, în care a preluat oficial atribuțiile de la președintele în exercițiu Fran­cois Hollande, a avut loc la Palatul Élysée, din Paris, iar liderul miș­că­rii „En marche!” va avea un mandat de cinci ani. Conform Le Figaro, acesta a primit Marele colan al Ma­relui Maestru al Ordinului Națio­nal al Legiunii de onoare. În pri­mul său discurs în calitate de șef al statului francez, Emmanuel Mac­ron a declarat că electoratul a ales „speranța și spiritul de cucerire”, că „francezii au îmbrățișat vii­to­rul” și a promis că „Europa va fi re­fon­dată și relansată”.

Liderul mișcării „En marche!”, încă necunoscut electoratului fran­cez pînă anul trecut, a devenit pre­șe­dintele Franței după ce a cîștigat turul al doilea al alegerilor prezi­dențiale care au avut loc pe 7 mai. Conform Ministerului francez de Interne, rezultate au fost detașate, Emmanuel Macron obținînd 66,06% din voturi, în timp ce contracandidata sa, Marine Le Pen, de ex­tre­mă dreapta, a fost votată de doar 33,94% din electoratul francez care s-a prezentat la vot. Proeuro­pea­nul a avut atît susținerea Guver­nu­lui francez, cît și a candidatului aflat pe locul al treilea în primul tur, Fran­çois Fillon (care a obținut 19,91% voturi). În plus, conform The Inde­pendent, sondajele realizate de BVA, Harris Interactiv, Ifop, Ipsos Sopra Steria și Opinion Way au arătat că Emmanuel Mac­ron va obține pes­te 60% din vo­turi.

Marine Le Pen, fiica fondato­ru­lui formațiunii Frontul Na­țio­nal, a cărui președinte a fost din anul 2011 și din fruntea căruia și-a dat demisia următoarea zi du­pă ce a avut loc primul tur al ale­ge­rilor prezidențiale din Franța, a devenit principala forță din opo­zi­ție, mai ales că este cunos­cută pentru le­gă­tu­rile pe care le are cu Ru­sia. Aceas­ta a făcut în timpul cam­pa­niei electorale o vizită la Mos­cova, unde l-a întîlnit pe pre­șe­din­tele rus, Vladi­mir Putin.

După finalizarea celui de-al doi­lea tur al alegerilor prezi­den­ția­le, în Franța au avut loc mai multe proteste. Oamenii nu au ieșit în stra­dă nemulțumiți de faptul că Ma­rine Le Pen a pierdut ale­ge­rile, ci au scandat lozinci îm­po­tri­va am­bi­lor candidați care s-au aflat pe 7 mai pe buletinele de vot. Astfel de proteste au avut loc în Pa­ris, Nan­tes, Lyon și Caen, iar pro­tes­tatarii îl susțineau pe Jean-Luc Mele­chon, care s-a clasat pe locul al patrulea în primul tur, cu 19,64% din voturi.

Cu toate că noul președinte toc­mai a fost învestit în funcție, Fran­ța se pregătește de o nouă cam­pa­nie electorală. Alegerile parlamentare vor avea loc pe 8 iunie, iar pentru lide­rul mișcării „En mar­che!” este ne­c­esar să aibă ma­jo­ritate în Par­la­ment dacă dorește să-și pună în a­pli­care planul cu ca­re i-a convins pe francezi să-l vo­te­ze.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top