File din jurnalul unui iubitor de animale
Cap în cap 2 iunie 2011 Niciun comentariu la File din jurnalul unui iubitor de animale 4Și ca și cum nu era de ajuns coșmarul cîinilor de la Botoșani, a venit ca un trăznet povestea cu caii sălbatici de la Letea. Caii frumoși ai Deltei, cu care toată lumea bună face un filmuleț și-l arată să se vadă că avem și noi ceva, cai sălbatici, minune a naturii într-un loc proclamat rezervație naturală, singulari în această parte de Europa, au început să încurce.
Într-o zi cu soare s-a auzit în sat că au venit niște samsari de cai și că ar vrea să-i cumpere. Brusc, cîte un sătean și-a amintit că a avut cîndva un cal, așa că avea un drept de proprietate asupra lui. Ce era de făcut? I-au prins, i-au bătut, i-au legat tătărăște (procedeu care presupune găurirea buzei de jos a calului și trecerea frînghiei prin respectiva gaură), i-au vîndut pe cîte un milion de lei vechi, i-au băgat într-un țarc și i-au bătut cu ce au găsit, după care i-au urcat într-un TIR cu direcția „abator”.
54 de cai (într-un compartiment în care ar fi trebuit să intre doar vreo 20, cu actele în neregulă), flămînzi și însetați, iepe și armăsari în perioada de împerechere și niște mînji – 4 la număr – care se pare că și-au urmat mamele, n-au avut ce să facă decît să se bată și să se calce în picioare.
Veștile legate de toate tărășeniile au început să apară și pe Internet, cam de miercuri-joi. Ce am trăit de vineri pînă duminică e greu de descris. Pentru mine, aventura a inceput de joi. Și s-a amplificat vineri seară, în Piața Victoriei, la flash-mob-ul anunțat în urmă cu doar cîteva ore pe Facebook. Lume cu afișe încropite, cu desene frumoase în creion cu cai, cu mame și prunci, copii și căței și bărbați, dar și fotografi și televiziuni au pornit într-un marș tăcut în Piața Victoriei. Simplu, fără strigăte, fără scandal – vorbeam doar între noi, arătînd hîrtiile spre mașinile care nu pricepeau ce e cu noi.
Unii dintre jandarmi se uitatu cu simpatie, am văzut asta în ochii lor, nu vorbeau cu noi, ne rugau doar să stăm pe trotuar. Roxana (om cu suflet mare, care e și acum la cai) umbla cu o foaie în mînă să facă liste cu cine poate pleca înspre abator cu un singur gînd – să facem un lanț uman la poarta abatorului ca să nu poată intra cu caii. Pe ea au luat-o jandarmii și au legitimat-o atunci cînd lucrurile au început să devină mai agitate – venise un domn politician să conducă în gura mare, direct în frunte cu grupul oamenilor care mărșăluiau în tăcere.
A doua zi de dimineață, după doar patru ore de somn am văzut primele poze cu caii eliberați din TIR: o iapă moartă, un mînz care plîngea, un alt cal aproape mort, dar care, după eforturi disperate a fost ținut în viață… Ce încercări, ce experiențe care te marchează pe viață… Lacrimi, multe lacrimi, unele erau de bucurie atunci cînd au reușit să mai salveze un cal. Mulți dintre cei plecați înspre cai sînt fete, nici nu vreau să mă gîndesc cum le-a fost acolo, lîngă ei, dacă noi, de aici în fața calculatoarelor eram așa. Aici am fost sute de oameni din întreaga lume, căutînd medici veterinari, medicamente, clinici, case cu curți mari.
A fost o mobilizare impresionantă. Nu am loc destul să le spun numele tuturor, însă despre oameni precum Cristina Țopescu (care a plecat cu mașina după ei, la ferma unde sînt ținuți căluții), Oana Pellea sau Roxana nu pot spune decît că sunt mîndră că-mi sînt prieteni.
A fost ceva ce nu mi-am imaginat că noi sîntem în stare să generăm – o solidaritate și o mobilizare fără precedent. Au fost patru zile în care am dormit patru ore pe noapte, dar care în afara tristeții situatiei, mi-au adus bucuria descoperirii unor oameni deosebiți, care au trecut prin foc ca să salveze „niște cai”.
Nuami DINESCU
Adaugă un comentariu