FMI: de la „Bau–bau” la salvatorul pensionarilor
Cap în cap 8 noiembrie 2009 Niciun comentariu la FMI: de la „Bau–bau” la salvatorul pensionarilor 0Interesant cum s-a transformat în ultimele zile percepția despre FMI: dintr-un soi de sperietoare care „ne impune” tot felul de lucruri rele (mai nimeni nu spune exact ce este atît de rău în cerințele Fondului) în salvatorul națiunii. Ce ne facem dacă Fondul nu ne mai împrumută, se întreabă, retoric, tot mai mulți politicieni. Panică! Nu se mai plătesc salariile și pensiile!
Eu nu cred că aceasta este o problemă. Bani de pensii se vor găsi. Boc n-are în nici un caz tendințe sinucigașe și nu va îndrăzni să taie, în plină campanie electorală, din veniturile bugetarilor. Problema este de unde va găsi resurse financiare și la ce costuri. Să notăm însă că, din cele 10 miliarde de euro pentru investiții, promiși la începutul anului, s-a ales praful. În primele nouă luni ale lui 2009, executivul a cheltuit cam 18 miliarde de lei (sub cinci miliarde de euro) pentru drumuri, autostrăzi sau reparații de școli și spitale. Crede cineva că, indiferent dacă s-ar strădui sincer, Boc și echipa sa ar reuși să toace, în ultimele trei luni, peste 20 de miliarde de lei? Eu nu cred. Va prefera să-i dea pe salarii și pensii. Cheltuielile cu personalul s-au majorat de la 5,3% în primele nouă luni ale lui 2008 la 7,2%, în 2009. Este adevărat, salariile au crescut ca urmare a măsurilor populiste ale cabinetului Tăriceanu, dar l-a oprit cineva pe actualul premier să introducă de la 1 iulie noua lege a salarizării unice? Da, știu răspunsul: băieții cei răi din PSD. Poate. Dar sunt tentat să cred că nici liderii PDL nu s-au grăbit să taie din salariile celor 1,35 de milioane de salariați ai statului (sau mai rău, să dea afară o parte din ei) și nici nu au vrut să se atingă de pensiile speciale ale militarilor, milițienilor și securiștilor într-un an în care principala lor preocupare este realegerea lui Băsescu.
În concluzie: să așteptăm rezultatele alegerilor, să-l lăsăm pe viitorul șef al statului să desemneze un premier și apoi reluăm discuțiile serioase, precum cele despre acordul cu FMI. Faptul că această campanie ne-a lăsat fără guvern și fără nu-ș ce tranșă de la Fond ne va costa vreo cîteva zeci de milioane de euro sub formă de dobînzi plătite băncilor private.
Mircea MARIAN
Adaugă un comentariu