Franța alege. Cum îi de ce votează tinerii

Cap în cap 1 comentariu la Franța alege. Cum îi de ce votează tinerii 11

Dacă Franța e democrația care este – cu zgu­duirile ei cu tot – dacă Franța e un splen­­did teren de dezbatere, cel mai adesea cu ar­me raționale și elegante, e și pentru că în ța­ra asta tinerii votează.

Au votat în primul tur al prezidenția­lelor din Franța 72% dintre cei înscriși pe liste – cei mai mulți pentru prima dată în viața lor! – la categoria de vîrstă 18-24 de ani. Procentul nu e o surpriză în sine, pentru că în Franța se votează, absenteismul nu e o tradiție; votul e o tradiție, și e primul in­dicator de cultură politică democratică. 77% s-au dus la vot și, de această dată, dintre toți alegătorii potențiali.

Expresia politică a votului celor foarte ti­neri și cu drept de vot arată cu limpezime o op­țiune pentru extremele ofertei politice: 30% dintre electorii de 18-24 de ani au votat pen­tru Jean-Luc Mélanchon – de extremă stîn­gă, 21% au votat pentru Marine Le Pen – de extremă dreaptă, 18% pentru Emmanuel Macron – de centru, 10% pentru socialistul Benoît Hamon și 9% pentru François Fillon, reprezentant al dreptei clasice.

S-au calificat în turul doi Emmanuel Macron și Marine Le Pen. Urmează o săptă­mînă de foc pentru francezi, profund inte­re­sați de dezbaterea politică, dar și surescitați la maxim de excepționala ascensiune a re­pre­zentantei extremei drepte, șefa partidului Frontul Național. În treacăt fie spus, febrilitatea și stupefacția francezilor de a­cum are ceva incoerent: înainte de alegeri, partidul de extremă dreaptă, Frontul Na­țio­­nal, e privit drept nefrecventabil dar e con­si­­derat perfect legal în sistemul politic și în so­cietate; calificat în turul doi prin preșe­dinta poten­țială Marine Le Pen, toată lumea se comportă ca și cum Frontul Național, a­juns atît de amenințător de sus, ar fi o struc­tură fascistă… ilegală, deci nelegitimă, în sensul că nu i se acordă dreptul de a fi capa­bilă de un asemenea succes în sistemul de­mocratic electoral francez.

Cum se explică faptul că tinerii francezi au vo­tat în primul tur masiv pen­tru extre­me și în pri­mul rînd pentru Jean-Luc Melen­chon – liderul miș­că­rii La France insoumise?

„Trotskismul” vîrstei (no offense) și ne­voia ei de poezie, de lirism politic i-a făcut pe mulți să voteze pentru și să suspine du­pă bardul Jean – Luc Melenchon. Talentat și înflăcărat orator, Melenchon și-a trimis ho­lograma la întînirile cu alegătorii în campania electorală, și-a trimis clona virtuală în săli pline, surescitate de retorica antisistem și de antisupunere. A avut abilitatea de a re­cupera spiritul tehnologic al vremii, și de a instrumentaliza în același timp suflul de ne­supunere, impulsul subteran de a arunca to­tul în aer.

Deja… „maturi”, tinerii au preferat extre­mele și pentru că e vîrsta extremelor și a fas­cinației pentru extreme. Se vor „calma”, de­sigur, și cu vîrsta vor vota „matur”, adică… util. Maturitatea pe care le-o atribui admira­tiv este cea a energiei „politice” pe care o au, faptul că nu sunt neutru și nici indiferenți politic, fără ca asta să însemne că au nea­părat dreptate în poziționarea lor icono­clas­­tă. A doua zi după primul tur, mii de lice­eni au ieșit în stradă în marile orașe pentru a-i dezavua impetuos și anarhist pe ambii can­didați calificați în turul doi al alegerilor pre­zidențiale. Energia ideală a intransigenței – să vrei perfecțiunea incarnată într-un candidat, pentru că ei asta spun, niciun candidat nu e perfect, voi adulții nu vă mai pre­faceți ca ar fi! – nu durează decît un… sezon din viață. Dar ce n-o să le treacă este gustul pen­tru politică și pentru dezbatere.

Dacă Franța este democrația care este, da­că Franța va rămîne o democrație, este și pentru că tinerii săi nu sunt indiferenți po­litic, pentru că au de foarte devreme reflexul de a pune în discurs o opinie politică și de a se organiza în consecință.

Știți ce a fost frumos în duminica însori­tă a primului tur de alegeri prezidențiale din Franța anului 2017? Să vezi cum cei 77% de alegători care s-au dus să voteze au intrat în cabina de vot cu copiii după ei, cu adoles­cen­ții casei umăr la umăr.

Participarea mare la vot – la maturitate – e însămînțată de foarte devreme. În Franța, viața socială – convulsivă adesea, radicaliza­tă, din ce în ce mai înrăită azi – este de ne­conceput fără cultură politică și fără exersarea ei, individuală și ritualică, prin vot.

de Cristina HERMEZIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Un comentariu

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top