Generația picaților

Cap în cap Niciun comentariu la Generația picaților 0

Caut de nebună o croitorească pricepută. Una care să fi absolvit școala profesională acum patru ani, adică exact cînd Ecaterina Andronescu ducea la sfîrșit al doilea mandat, și care lucrează tot de atîția, mînuiește bine mașina de cusut și are și simțul modei. Nu vreau fashioniste care au luat-o razna după cultura handmade și care nici în ruptul capului nu s-ar lăsa corupte să coase la comandă și nici vreo ucenică la salonul Doinei Levintza.

Anul trecut am căutat înnebunită o persoană care să-mi repare aragazul. Abia am reușit să mă programez în agenda sa foarte îngustă, a stat cinci minute și a plecat cu 200 de lei în buzunar. Nu e rău pentru o persoană care a terminat doar liceul, nu? Instalatorul la ale cărui servicii apelăm foarte des este vecinul de vizavi, un domn de peste 60 de ani, cu ceva probleme de vedere și care abia așteaptă pensia. Mecanic, brutar, fierar – betonist, bobinator, brichetator, cardator par meserii fie rupte din bancurile cu Bulă, dezbrăcate de conținut și lăsate să rîdă lumea de ele.

Un profesor de la un colegiu tehnic sună disperat la redacție să ne dea de știre că directoarea vrea să transforme liceul într-unul teoretic. Iar mecanicii auto pe care îi strunește școala ajung în anul cinci de studiu fără să aibă carnet de conducere, fiindcă nu au școală de șoferi, așa cum s-a pomenit dintotdeauna.

Pare să nu existe rușine mai mare în lumea elevilor decît aceea de a fi absolvit un liceu tehnic. Pata asta trebuie ștearsă musai cu o diplomă de facultate. Bacalaureatul nu a lovit doar elevii care nu pot să conceapă că pe ei nu i-a lăsat să copieze Funeriu dintr-o ifosă a sa, ci și universitățile care s-au văzut în situația de a tăia din numărul locurilor cu taxă. Înainte de a pune sub cîntar gradul de populism al deciziei Ecaterinei Andronescu de a-i lăsa pe sărmanii picați să facă un an de facultate cît să-i simtă gustul, pe banii statutului, mai bine ar fi lucrat la un parteneriat public – privat pentru angajarea lor. Poate începe să le placă să muncească pe bani, mai puțini, pînă cînd se încumetă să pună mîna pe carte și să ia BAC-ul.

Oferta de nerefuzat pe care le-o pune pe masă fostul ministru e bună de pus la zid, dar parcă mai lipsită de bun gust e inițiativa actualului demnitar, Daniel Funeriu, care i-a premiat pe cei care au luat 10 la examenul de maturitate. Gest menit să facă să înțeleagă toată lumea că virtute mai mare decît o notă maximă la un examen mediu nu există. Problema camerelor care i-au timorat pe elevii cinstiți, veșnica întrebare „de ce acum examen serios?” cînd mai bine niciodată și propunerea de a distruge și ideea de admitere la facultate, oricum demonetizată de concursurile de dosare, sînt discuții infinite.

Nici că eu nu găsesc o croitoreasă ca lumea în toată Capitala nu e tocmai o problemă. Cu adevărat trist nu e că nu mai avem meseriași, ci că nici absolvenții de facultate nu sînt în stare să-și coase o cămașă.

Andreea ARCHIP

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top