Înger și demon
Cap în cap 10 noiembrie 2010 Niciun comentariu la Înger și demon 1În România, încă nu se știe dacă FMI e înger sau demon. Îți cere să faci lucruri oripilante, cum ar fi reducerea personalului bugetar și să tai din cheltuielile Guvernului, prin urmare e demon. Te asigură că în cîțiva ani îți va fi bine, că vei fi iar sănătos și vei putea alerga alături de celelalte economii europene abilitate care îl plasează printre îngerii de care avem nevoie. Sare de partea băncilor care jupoaie clienții, deci e clar demon. Îți dă miliarde de euro ca să aibă pensionarii și bugetarii veniturile la zi, ceea ce numai un înger poate face.
Cu asemenea date, e dificil de tranșat dispute de genul: avem sau nu nevoie de FMI? Trebuie să ne fie teamă de FMI sau să îl iubim necondiționat și să mergem pe mîna lui?
Simplificat, treburile stau cam așa: liderii României (mă refer aici la Președinție, Guvern și BNR) habar nu au avut că va ajunge criza și la noi. Cînd totuși, ea ne-a lovit, toți au sărit în sus și au spus că nu trebuie să dramatizăm, că așa cum a venit, așa va și pleca. După ce ea s-a instalat iar puținele rezerve din cămară au fost și ele înfulecate rapid, întrebarea cheie de pe buzele tuturor era: pe cine fraierim să ne dea niște bani? Cei mai ieftini cu putință erau banii FMI. Acuma drept e că FMI e un soi de CAR (Casa de Ajutor Reciproc), în care membrii pun bani împreună pentru ca la nevoie, să aibă cu ce să îl sprijine pe cel care are nevoie mai mare. Nu puteam fi refuzați de Fond (sîntem, cum spuneam membri cu drepturi depline și cotizăm anual acolo), dar nici nu ni se puteau livra miliarde fără o minimă garanție.
Această garanție nu era una financiară însă. Fondul nu se comportă ca o bancă, luîndu-ți casa în garanție pentru a te executa silit dacă nu plătești ratele. Pentru FMI, garanțiile sînt mai degrabă morale. Te obligi să iei niște măsuri care să te facă bine. Fondul îți dă tableta pentru a-ți scădea febra, dar tu trebuie să te obligi că nu vei mai alerga ca nebunul pînă la limita pneumoniei (financiare).
Partea proastă e că noi am continuat să alergăm. De fiecare dată cînd FMI ne vizita, noi îi înaintam respectuoși o cerere de amînare a termenelor de îndeplinire a cîte unei condiționalități. Nu eram, prin urmare, în stare să ne ținem de ceea ce promisesem.
Două lucruri poate că ar merita aduse în discuție. Primul, care era alternativa la un împrumut dat de FMI? Aproape niciuna. România nu se putea împrumuta de pe piețele internaționale pentru că erau dobînzi enorme cerute statului român. De la bănci ar fi luat bani la fel de scumpi. Dacă te-ai fi dus la poporul frate chinez (printre foarte puținii care au cash în aceste vremuri), îți băteau obrazul cei din UE. Așa că de ales nu am prea avut.
Al doilea lucru este dacă FMI e prea drastic cu România impunîndu-i atîtea corecții. Aici, musai e de spus că FMI arată unde trebuie să ajungem, nu și cum să o facem. Guvernul își face planurile, i le arată Fondului, care le judecă apoi si spune dacă e ok sau nu. Numai faptul că avem un Guvern incapabil îi face pe cei de la FMI să ne facă ei temele de casă. Riscul e că din cauza neseriozității noastre, să fim obligați să alergăm din Acord în Acord, pentru a ne salva de picaj.
Vorba cuiva, nu de relația cu Fondul trebuie să ne fie teamă, ci de veșnicia ei.
Dan POPA
Adaugă un comentariu