Intimitatea care a dat startul unui scandal
Cap în cap 9 martie 2018 Niciun comentariu la Intimitatea care a dat startul unui scandal 9
Pelicula românească „Nu mă atinge-mă/” (Touch me not) a regizoarei Adina Pintilie a cîștigat Ursul de Aur, fiind declarat cel mai bun film din competiția oficială a Berlinalei, în același timp regizoarea fiind premiată și pentru cel mai bun debut. Acesta a fost doar fitilul care a aprins numeroase discuții în spațiul public, de multe ori fiind emise păreri de către persoane fără să aibă neapărat cunoștințe în domeniu, în timp ce criticii au avut în mare parte păreri pozitive. Controversele însă au început să apară încă din primele minute ale proiecției de la Berlinală cînd mai mulți jurnaliști prezenți la eveniment au ieșit din sală. Pînă la final, pe lîngă cei trei protagoniști, în film apare însăși regizoarea care schimbă astfel locurile, fiind în fața camerei la fel de descoperită precum ceilalți. „Un workshop terapeutic unde bărbați și femei în alb învață să-și descopere partenerul prin privit, pipăit sau vorbind cu sinceritate despre ce simt. Tomas, un tînăr chel (despre care aflăm ulterior ca și-a pierdut complet părul la 13 ani), recunoaște că-i vine greu să atingă fața lui Christian, un tînăr al cărui corp e diminuat, deformat de boală, cu prognatism și care nu-și poate mișca singur mîinile ca să-și șteargă saliva de la gură”, spune Iulia Blaga într-un articol publicat pe HotNews.
În același timp, așa cum era de așteptat, filmul a ajuns și în atenția presei internaționale, The Hollywood Reporter caracterizîndu-l „provocator”, iar cotidianul El Pais spunînd despre el că „este filmat cu o răceală estetică și afecțiune pentru protagoniști”, iar alte publicații au spus din start că premierea sa a fost „o surpriză”, lucru susținut și de Adina Pintilie la momentul premierii. „Nu ne aşteptam deloc la asta, dar e foarte important acest premiu, pentru că am vrea că dialogul pe care «Nu mă atinge-mă» îl propune să fie deschis către toată lumea”, a spus Adina Pintilie pe scenă. Pelicula a fost filmată între anii 2015 – 2017, pe o perioadă de zece săptămîni, fiind descrisă ca o explorare personală „care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute pe care le avem despre intimitate, ca aspect fundamental al existenței umane”, conform unui comunicat transmis către presă de către ICR Berlin. Această investigare personală a intimității, a nevoii de contact e reflectată de o femeie și doi bărbați. „La granița dintre ficțiune, documentar și artă vizuală, experimentînd curajos atît la nivel de conținut cît și de limbaj cinematografic, «Nu mă atinge-mă» este o investigare personală a ideii de intimitate, a nevoii umane de contact autentic. O femeie și doi bărbați aflați în căutarea intimității. Pierdute în imensitatea rece a orașului, singurătățile lor se întîlnesc – întîmplător sau din voia destinului – într-o stranie încercare de contact”, după cum se menționează încă din descrierea filmului. Filmul a fost însă apreciat de critica de specialitate, majoritatea criticilor de film încercînd să îl vadă ca un film curajos, îndrăzneț sau care nu poate fi digerat corespunzător de toată lumea. „E un film foarte îndrăzneţ şi sper să fim suficienţi de pregătiţi să-l urmărim fără prejudecăţi, ceea ce cred că o să fie complicat. E o discuţie întreagă despre intimitate în condiţiile în care într-un fel ceea ce e pe ecran îţi încalcă intimitatea”, a precizat Irina Margareta Nistor, critic de film.
Cu toate criticile temperate din partea criticilor de specialitate, filmul rămîne în mintea publicului ca unul controversat, care a stîrnit mai multe păreri negative decît pozitive, sau ca o provocare pe care și-a dorit-o însăși regizoarea.
Adaugă un comentariu