Între Ceaușescu și Regele Mihai, fără speranță

Cap în cap Niciun comentariu la Între Ceaușescu și Regele Mihai, fără speranță 2

Citind clasamentul (n. red.: reali­zat de către ziarul „Adevărul” pe 28 oc­tom­brie, în urma căruia cititorii l-au votat pe Nicolae Ceaușescu cel mai bun conducător al țării), se impune o remarcă: majoritatea zdrobitore a răs­pun­surilor se îndreaptă spre epoci trecu­te – fie că e vorba de cea interbelică sau de cea comunistă. Concluzia e simplă: oamenilor nu le place viața pe care o duc. Pornind de la această pre­mi­să, devine ușor de înțeles că cei mai mulți respondenți își îndreaptă opțiu­ni­le spre epoci despre care nu știu decît din manualele de istorie sau din re­la­tă­rile celor mai vîrstnici.

Un studiu similar a arătat că cei mai mulți dintre cei care îl regretă pe Cea­ușescu sînt oameni tineri, care n-au apu­cat să se bucure de beneficiile „epocii de aur”. Mediul online în care a fost fă­cută ancheta despre care discutăm acum ne îndreptățește să credem că grosul răs­punsurilor a venit de la persoane avînd sub 40 de ani. Ei știu că pe atunci toată lumea avea un loc de mun­că (în timp ce șomajul în rîndul tineri­lor atin­ge azi proporții alarmante), pri­mea ca­să de la stat (ei se chinuie în za­dar să strîn­gă banii pentru prima casă), mîncarea era ieftină (ei se mulțumesc adesea cu incerta compoziție a unei șaorme). Nu-s însă sigur că le-ar plăcea să nu vadă la televizor decît discursurile condu­că­to­rului iubit, să nu poată trece niciodată de Ruse, să poarte toți același model de haine. Unii, mai bătrîni, regretă vremu­rile cînd puteai merge liniștit pe stra­dă, fără să te temi de hoți – doar de se­cu­riști.

Despre ultimul rege al României, e greu de spus cît de bine a condus ța­ra (în fapt, ocupată de tancurile sovietice) între 1944 și 1947. Admirația este, pro­babil, îndreptată mai degrabă către omul, decît către șeful de stat care a fost Re­gele Mihai. Faptul că monarhia apare astăzi, pentru mulți români, o soluție salvatoare este rezultatul nesfîrșitelor și obositoarelor lupte pentru putere la care s-au dedat președinții României post-comuniste și cei din jurul lor.

Oricît ar suna de ciudat, cei doi pre­ferați ai cititorilor „Adevărului” au ce­va în comun: faptul că reprezintă do­uă epoci (comunismul și monarhia) ce au șanse minime de a se reîntruchipa. Un Iliescu, un Constantinescu, ba chiar și un nou Băsescu ar putea fi reinventați pentru a fi aduși în fruntea țării. Fap­tul că doar o infimă minoritate îi apreciază este măsura lipsei de speranță cu care trăiește electoratul român.

P.S. Cititorilor „Adevărului” li s-a oferit o listă a „conducătorilor Ro­mâ­niei din ultimii 85 de ani” din care lipsește numele mareșalului Anto­nes­cu, conducătorului statului între 6 sep­tembrie 1940 și 23 august 1944. Oare de ce?

Mircea Kivu este sociolog

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top