Întrebările unui sîrb sau cum să manipulezi lumea

Cap în cap Niciun comentariu la Întrebările unui sîrb sau cum să manipulezi lumea 21

Odată cu arestarea lui Ratko Mladici s-a redeschis una din cele mai cumplite răni din Balcani și se va rea­duce cu siguranță în atenția opi­niei publice cazul Srebrenica, unul din cele mai controversate episoade ale războiului din Bosnia.

Prin arestarea sa, generalul sîrb a re­devenit astfel, peste noapte demon și înger în același timp. Oficial acuzat de genocid și crime împotriva umani­tă­ții, deja declarat măcelarul din Bal­ca­ni de unii, Mladici este pentru al­ții, militar destoinic și mare patriot.

În cazul lui, nimeni nu pare in­di­fe­rent, adică nimeni nu a rămas între ba­ricade. Toți care au auzit vreodată de el, indiferent de tabără, sînt ori pro, ori contra. Dacă sîrbii îl idolatri­zea­ză, mu­sulmanii îl vor cît mai re­pe­de răs­tig­nit pentru ce se presupune că ar fi făcut în iulie 1995 în Sre­bre­ni­ca. Cu certitudine, în conflictul din fosta Iu­goslavie s-au săvîrșit fapte re­gre­ta­bi­le, reprobabile, cumplite și cu­tre­mu­rătoare într-un război fratricid, dar e o prostie să pui doar în cîrca sîrbilor toate aceste crime abominale.

Nu știu cîți dintre cei care în aceste zile scriu despre Ratko Mladici au avut ocazia să-l și cu­noas­că. Eu l-am întîlnit în vara anului 1993 undeva lîngă Banja Luka și împreună cu alți cîțiva jurnaliști ne-am întreținut preț de cîteva ore. Poate mă înșel, dar Mla­dici mi-a rămas în minte ca un sol­dat adevărat. Am aflat apoi și de bio­­grafia lui militară care e fără cu­sur.

Urmărind de-a lungul anilor de­cla­rațiile și acțiunile celui care de la vîr­sta de 15 ani și-a legat destinul de armată, care a fost șef de promoție la Aca­demia Militară și avansat la ex­cep­țional, cred cu tărie că acest om nu pu­tea ordona săvîrșirea crimelor sau a masacrelor.

Cei care sînt interesați să afle ce s-a întîmplat de fapt în iulie 1995 la Sre­brenica și care au avut puterea să pună întrebări în mai multe locuri știu răs­punsurile și la următoarele în­tre­bă­ri: De ce TPI (Tribunalul Penal In­ter­na­­țional) de la Haga are în cazul Sre­brenica doar un singur martor ocu­­lar de o veridicitate îndoielnică în per­soana lui Drazen Erdemovici, un croat din Tuzla, care susține că a participat ca subaltern al lui Mladici la ma­sacru, deși cîteva mii de musulmani au reușit să se salveze din Srebre­nica?  De ce nu se spune o vor­­­bă despre perioada 1992-1993 cînd în zona Srebrenica și Bratunac ar­­mata a 28-a musulmană a distrus 82 din cele 93 de sate sîrbești, ucigînd 3.262 de sîrbi, identificați cu nume și pre­­nume?

De ce în Srebrenica, zonă de­cla­ra­tă de ONU demilitarizată, con­tin­gen­­tul canadian nu a dezarmat armata musulmană staționată acolo, deși exis­ta un acord în acest sens? De ce prin­­tre cele 8.372 de presupuse victime ale masacrului, 3.016 se re­gă­sesc pe listele electorale ca votanți în anul următor la alegeri pregătite de OSCE (Organizația pentru Se­cu­ri­ta­te și Cooperare Eu­ro­pea­nă) care a avut timp un an de zile să verifice aceste liste?  De ce în gro­pi­le comune care nu toate au fost în apro­piere de Sre­brenica au fost gă­site doar  1.824 de cadavre, din care nu­mai 442 au fost ucise prin îm­puș­ca­re?

De ce nimeni nu ia în considerare de­clarația înaltului comisar ONU Hen­ry Vilard care spune că în timpul anchetei nu au găsit pe nimeni care să fi văzut masacrele, sau cea a obser­vatorului ONU Philip Corwin care afirma că ceea ce s-a întîmplat la Sre­­brenica nu a fost un masacru, ci o serie de atacuri și contraatacuri între cele două armate, iar numărul sîrbilor u­ciși este aproape identic cu cel al vic­­­­timelor de partea musulmană?

Sînt încă multe întrebări la care Mla­dici poate răspunde la Haga. Asta dacă va trăi suficient.

Raico CORNEA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top