Ivan
Cap în cap 10 iunie 2011 Niciun comentariu la Ivan 0„Să-i ia dracu pe toți, și-au meritat-o.” Așa a exclamat Ivan, prietenul meu croat. Eram în Belgrad, la un curs. Drumul zilnic între hotel și sala de training trecea prin fața televiziunii publice sîrbe. O aripă a clădirii fusese bombardată de americani.
Sîrbii au lăsat clădirea ca atare, în ruine și au construit un mic monument pe care au înscris numele, vîrsta și ocupația celor șapte morți. Oameni sub 30 de ani: două machieuze, un șofer, doi electricieni, un operator și un asistent de imagine. Nu mi-am putut opri o frază reflexă de compasiune, de genul: „Săracii de ei, au murit degeaba, ce vină au avut oamenii ăștia?” Atunci a avut Ivan replica aceea violentă. M-a șocat.
Îl știam pe Ivan de ani buni. În grup erau ziariști din toate țările fostei Iugoslavii. Vorbeau între ei și se înțelegeau de minune fără translator. Iritat că, în calitate de român care nu înțelegea o boabă din limba lor, nu puteam participa la conversații, îi tachinam de zor și le tot ziceam că se înțeleg surprinzător de bine pentru niște cetățeni care vorbesc limbi atît de diferite. Tocmai se semnase certificatul de deces al limbii sîrbo-croate și se inventase un adevărat grup lingvistic distinct, numit al „limbilor slavonice de sud”. În cîte o seară, la un șpriț, bosniaci, sloveni, croați, macedoneni sau sîrbi își cîntau cîntecele de pahar împreună, făceau schimb de bancuri, povesteau de baschet, fotbal sau handbal. La doar cinci ani de la încheierea războiului, mă gîndeam că spațiul ex-iugoslav va uita repede conflictul.
Ivan nu făcea excepție, era unul dintre cei mai veseli membri ai grupului. Îi știam povestea. Era din Vukovar, tatăl lui era director al uzinei de anvelope din oraș. În război, cînd au venit sîrbii, pe taică-su l-au arestat printre primii. Maică-sa și-a luat cei doi băieți și au fugit spre bunici, într-o zonă sigură. Au mituit un ucrainean care i-a urcat pe o barjă cu minereu, ascunși sub prelată. Așa au scăpat. Cînd a revenit din lagărul sîrbesc, tatăl lui Ivan avea 30 de kilograme. Erau norocoși. Toată familia scăpase cu viață.
De cîte ori este arestat cîte un criminal de război în Serbia sau Croația, aud comentatori care pretind că situația se va normaliza în țările Balcanilor de vest. De fiecare dată, îmi aduc aminte de replica urîtă a lui Ivan în fața monumentului unor sîrbi nevinovați. Mai e mult pînă să se vindece societățile alea.
Gabriel GIURGIU
Adaugă un comentariu