Jurnal de bord
Cap în cap 21 ianuarie 2009 Niciun comentariu la Jurnal de bord 2Unul dintre jurnalisti numea, zilele trecute, propunerea de revizuire a Constitutiei, “jurnalul de bord” al presedintelui Traian Basescu. Este poate cea mai sintetica si mai corecta definitie a propunerilor facute de comisia constitutionala.
O simpla privire peste cele 22 de puncte propuse spre modificare arata ca fiecare dintre articolele propuse isi are corespondent in cite o intimplare din timpul mandatului prezidential. Exista totusi doua mari directii care ar schimba radical raportul puterilor in stat. Mai intii este cea legata de relatia presedintelui si a Parlamentului cu Executivul. Presedintele cere dreptul de a-l revoca pe premier, revenind astfel la forma initiala a Constitutiei. De asemenea, se solicita ca parlamentarii sa nu mai sustina guvernul daca nu isi declara deschis apartenenta la gruparea puterii. O alta modificare din zona guvernamentala ar privi transferarea controlului unor institutii de la Guvern la Parlament. Si Parlamentul este supus tirului prezidential. Comisia de la Cotroceni, impreuna cu Traian Basescu, ar vrea sa acorde sefului statului posibilitatea dizolvarii Parlamentului daca presedintele scapa de revocare in urma unui referendum. Traian Basescu ar dori si un Parlament unicameral, concomitent cu o republica semiprezidentiala.
Daca ar fi doar aceste citeva modificari, probabil ca politicienii le-ar dezbate mai bine de doi ani, pentru ca parerile lor sint extrem de impartite. Dar tinind cont ca sint mult mai multe articole propuse este evident ca actuala Constitutie nu va fi modificata prea curind. Sa ne amintim cit s-a chinuit PSD-ul, care era mult mai bine organizat, fiind partid-stat, sa aduca lumea la vot la precedenta modificare. Atunci am avut si o premiera, respectiv prelungirea votarii de pe o zi pe alta, ca sa poata trece Constitutia. Revenind la zilele noastre, nu putem sa nu remarcam atit reactia imediata a lui Mircea Geoana, care a lasat sa se inteleaga ca nu-i de acord cu aceasta modificare constitutionala, cit si reactia lui Boc, chiar mai uimitoare decit a presedintelui PSD. Boc, de la care toata lumea se astepta sa imbratiseze instant initiativa presedintelui, a fost foarte rezervat in angajamente si a spus ca Guvernul va analiza atent propunerile. A fost inca un semnal ca o discutie pe Legea Fundamentala ar tensiona inutil relatiile in Coalitia aparent puternica.
Dincolo de argumentele politice, se mai afla unul pentru care jurnalul de bord prezidential va ramine momentan la capitanul de la Cotroceni. Este vorba de faptul ca in perioade de criza nu se fac modificari legislative institutionale. Orice schimbare in sistem inseamna, pe linga bani, si o perioada de rodaj al noului mecanism. Or, vremurile pe care le traversam nu sint de natura sa ofere mediul propice unor modificari structurale. Dealtfel, pe linga clasa politica, si societatea civila a reactionat vehement impotriva schimbarilor. E greu de crezut ca Traian Basescu va mai insista, in aceste conditii, cu schimbarea Constitutiei in anul sau electoral.
Corina DRAGOTESCU
Adaugă un comentariu