La dregători noi, năravuri vechi
Cap în cap 10 mai 2015 Niciun comentariu la La dregători noi, năravuri vechi 177Că unor bătrîni li se aprind călcîiele după pițipoance tinere e în firea lucrurilor, ține de natura noastră de „căzătură”, cum spunea Cezar Ivănescu, poetul Doinelor, adică de căzuți din raiul adamic și, prin urmare, supuși greșelii. Cît a curs și va mai curge apă pe Bahluvium au fost și vor mai fi astfel de cazuri. De pildă, Neculce cronicarul cîrtește despre bătrînul „curvariu” Vodă Dumitrașcu, care n-avea nici dinți în gură, dar își luase o țiitoare tînără, pe Anița cea „plină de sulimanuri”, fata unei rachierițe de la Podul Vechi al Ieșilor. Iar Constantin Sion în Arhondologia Moldovei ne relatează despre bătrînul vornic Dumitrachi Ralet, care avea țiitoare tînără, dar n-o mai putea… „desmerda”. Așa că punea pe o slugă, Terinte, să facă trebușoara asta, iar cînd coțăiala era în toi, „ghiujul grecesc” Ralet privea de aproape, saliva abundent și zicea pofticios: „Ha, Terinte, ha, dii, Terinte, dii!”
În această companie ilustră se înscrie și Nichita, Primarele ot tîrgul Ieșilor. În vreme ce alți bunici țin nepoți pe genunchi și le spun povești, Primarele iașiot se joacă pe genunchi cu o pițipoancă tînără și îi spune Povestea poveștilor. Aferim! Dar pițipoanca nu e chiar pițipoancă, fiindcă nu pare stupiduță, cum vrea s-o facă presa. Mai întîi că pițipoanca a luat locul consoartei. E veșnicul conflict: giovinezza versus menopauzata. Şi întotdeauna iese învingătoare prin KO giovinezza. În fine, cum-necum, Samsoana l-a trimis pe Nichituș al nostru la cremenal.
Asta-i toată istoria! Nouă și totuși veche, cu haz, care a dat în bășcălie românească. Dar cum să nu rîzi, de pildă, la un episod cum e acela cu verificarea scîrțîitului patului! Caragiale ar fi invidios pe asemenea amănunte. Însă ce se ascunde sub această istorie amoroasă demnă de Mița Baston sau Crăcănel?
Se pitește o mentalitate fanariotă, care se află la ani și ani lumină de mentaliatea occidentală autentic democratică. Căci degeaba se duc madamele Bica și Udrea la Paris și-și cumpără gentoaie „de firmă” (luxul pentru ele înseamnă să fie totul cât mai mare), degeaba cumpără noii îmbogățiți izmene Armani, desuuri minuscule pentru amante și scroambe Gucci de 2000 de euroi. În țară, mentalitatea și comportamentul lor sînt la fel de fanariote ca și acum 200 de ani.
Noii dregători, noii îmbogățiți taie și spînzură ca niște feudali, dau milostenii la popor, dau favoruri la oamenii de casă. Mai toată clasa politică crede și face așa. Nichita și Adomniței, recenții intrați sub „luminile rampei”, sînt aceiași stăpîni care se cred atotstăpînitori în dregătoria lor la fel ca fanariotul de odinioară, la fel ca primul secretar comunist, care se credea deasupra oricărei legi. De aceea unul taie teii în disprețul concitadinilor săi, folosește banii publici ca pe ai săi sau folosește milițienii (azi numiți polițiști, dar în rest nu s-a schimbat nimic) în scop propriu. De aceea celălalt se simte tot așa ca pe moșia lui tat-su, umilește comisia de audit, o influențează, își folosește forța de dregător ca să o intimideze. Și la un moment dat, oameni ca Nichita, ca Adomniței, ca Ponta ajung să creadă că ei dau din buzunarul propriu, că ne fericesc sau ne pedepsesc ca niște Tătuci. Na-vă, v-am dat echipă de fotbal în prima divizie, v-am dat FILIT-ul! Na-vă, mă, amărăștenilor, asistaților, căpșunarilor, nătîntocilor…
Reținerile și arestările recente vor însemna sfîrșitul fanarioților în societatea românească? Sau vom asista în continuare la un șir neîntrerupt de diriguitori disprețuitori, care strigă salivînd: „Ha, Terinte, ha, dii, Terinte, dii!”? Sau sîntem cu adevărat „stupid people”, care merităm această batjocură?
de Radu PĂRPĂUȚĂ
Adaugă un comentariu