Letea, înainte de audiențe

Cap în cap Niciun comentariu la Letea, înainte de audiențe 0

Sătucul ăsta sărac, viețuit de vreo 400 de locuitori, a devenit la fel de cu­­noscut precum un oraș mare al Ro­mâ­­niei. Dacă vreunul din sătenii ăia amă­rîți de acolo s-ar nimeri pe undeva prin București, cu siguranță că va fi privit cu dușmănie de lacto-ovo-vegetarienii capitalei. Căci doară e unul dintre cei care și-au însușit fru­mo­șii cai sălbăticiți ai Deltei dați la samsar pe o votcă.

Nu se știe exact cîți cai liberi cu­tre­­ieră grindurile de acolo. Unii po­me­­nesc chiar de cîteva mii. Se pare că începutul sălbăticirii lor e undeva prin anii ’80 cînd, un veterinar milos a preferat să-i elibereze în sălbăticie în momentul în care una dintre fermele din zonă a fost desființată. Mai de­­parte, animalelor salvate astfel de abator li s-au adăugat rînd pe rînd al­te­le abandonate de oamenii din zonă pentru că, se știe bine, întreținerea unui cal în gospodărie costă. Lapte nu dă, blană nu dă, ouă nu face. Caii eli­berați s-au hrănit cum au știut ei mai bine.

Rezervația  adăpostește în cele pes­­te 3000 de hectare plante sub­tro­pi­­cale și liane nemaiîntîlnite în Eu­ro­pa. Re­cunosc cu umilință, pînă să  aflu de cazul cailor de acolo de la știri și de pe Facebook, habar n-aveam de mi­nu­nățiile din zonă. Sînt deja ani de cînd o grămadă de autorități compe­ten­­te au discutat discuții și nimeni nu a făcut nimic. Nici pentru rezervație, nici pentru cai.

Au reușit să facă ceva doar pentru cele cîteva zeci de animale sortite aba­torului o mînă de oameni, într-ade­­văr extrem de implicați. Dar nu des­pre asta vreau să vorbesc. În tot iu­re­șul creat pe Facebook, Twitter și alte rețele asemenea mi-a fost im­po­si­bil să nu-i remarc pe băgătorii de sea­mă. Sînt cei care s-au grăbit să-i judece pe amărîții Letei care au găsit un mod de a cîștiga ceva bani. Că sînt abrutizați, că sînt bețivi, că sînt in­cul­ți. Foarte adevărat. Sărăcia aia lucie de acolo nu dă nici o șansă copiilor cu mucii la nas și cu burta goală din sat. Băgătorii de seamă habar n-au cum arată unele dintre cocioabele lipite cu bălegar ale locuitorilor. Nici sobele ru­dimentare care servesc drept ara­gaz și pat deopotrivă. Nici oa­lele stră­vechi, delabrate, cu smal­țul sărit în care-și fac fierturile zilnice.

Nu știu că, de regulă, o ființă u­ma­nă ocupată numai și numai de propria supraviețuire (în sensul primar al cuvîntului), cineva cu degetele ajun­­se cît cocenii de porumb din cau­za muncilor abrutizante și fără dinți în gură nu are timp sau nu și-a sondat nici un pic sufletul ca să se poată în­du­ioșa în fața unei perechi de ochi ca­tifelați de mînz. Băgătorii de seamă vor pomeni de caii din Camargue. Pentru Camargue, guvernul francez a stabilit standarde de rasă încă de prin anii ’70. Ce Camargue, oameni buni? Sno­beala pusă cu polonicul pe ase­menea oameni nu-i lasă să vadă că în Delta aia cutreieră la fel de liber și porcii. Nimeni nu-i ține să-i hră­neas­că acasă. Ducă-se în plauri și descurcă-se. De Crăciun se adună și se taie. Carnea lor miroase a pește. Numai că porcul nu-i așa nobil precum un cal, nu-i așa? Nici vițeii căl­du­ți și catifelați, nici mieii moi și gracili.

Pînă una alta, așa știm să ne re­zol­văm problemele. Cu excese de fiecare parte și fără pic de rațiune. Chi­nuind animalele, uitînd de oa­me­ni și dînd mult din gură. Pentru caii din Deltă se vor găsi probabil soluții umane. Dar sărăcia oamenilor uitați acolo va străluci la fel de tare.

Selma IUSUF

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top