Marea finala

Cap în cap Niciun comentariu la Marea finala 0

Pe 5 noiembrie, cand se va fi incheiat cel mai mare spectacol politic al Planetei, vom sti daca societatea americana s-a schimbat fundamental sau nu – adica daca a avut curajul sa voteze in favoarea unui presedinte de culoare si daca masa de alegatori conservatori si bigoti, pentru care a fost recrutata inepta Sarah Palin, mai joaca rolul hotaritor in alegeri pe care l-a jucat pina acum.

Judecind dupa sondaje, americanii doresc schimbarea si sint pregatiti sa-l aduca pe democratul Barack Obama la Casa Alba. Si totusi nimeni poate sti daca de aceasta data sondajele sint relevante pentru ca nici un sondaj nu poate evalua sinceritatea celor chestionati in privinta disponibilitatii de a vota pentru un negru.  Cu alte cuvinte, nu toti albii care spun ca nu au probleme cu ideea unui presedinte negru cred cu adevarat ceea ce spun.

Dincolo de aceasta provocare istorica insa domneste o incertitudine totala: nimeni nu poate spune daca  Barack Obama, odata ales presedinte, se va ridica la inaltimea asteptarilor pe care le-a generat. Campania a fost inteligenta, curajoasa, plina de inovatii, in special la capitolul finantarii, dar destul de vaga pe temele cruciale privind economia si politica externa. Iar protagonistul ei, desi predica si promite schimbarea,  este rezultatul sistemului pe care-l condamna si si-a construit cariera aplicind toate regulile politicii traditionale, cu toate aspectele ei dubioase. Putem spune asadar ca, desi candidatul Obama a fost un personaj inspirat, eventualul presedinte Obama este o mare necunoscuta, mai ales in ceea ce priveste politica internationala a Statelor Unite.

Nu avem deci cum sa stim daca Romania se va mai bucura de atentia pe care i-o acordase Administratia Bush. Daca judecam dupa intentiile declarate ale lui Barack Obama de a se retrage din Irak si interesul lui mai redus pentru afirmarea Statelor Unite pe plan mondial, putem conchide ca Romania va fi mult mai putin interesanta, poate chiar va disparea de pe harta intereselor americane. Lucrurile vor sta probabil exact invers in cazul unei victorii – improbabile deocamdata – a republicanului John McCain, care si-a afirmat intentia de a mentine angajamentul Statelor Unite in Orientul Mijlociu, ceea ce inseamna implicit si pastrarea interesului pentru Romania ca aliat necesar intr-o zona apropiata de obiectivul strategic final.

Inseamna aceasta ca romanii ar trebui sa-si doreasca victoria lui John McCain? Indiferent ce am raspunde la aceasta intrebare, este bine sa ne amintim ca optiunea noastra nu conteaza absolut deloc. Pentru viitorul Romaniei conteaza doar ceea ce se va intimpla la 30 noiembrie, una din putinele zile din an in care agentiile de stiri vor scrie si despre Romania.

Rodica CULCER

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top