Mladici este trecutul
Cap în cap 10 iunie 2011 Niciun comentariu la Mladici este trecutul 2Capturarea generalului Ratko Mladici, omul considerat responsabil pentru masacrul de la Srebrenica, din timpul războiului din fosta Iugoslavie, a redeschis pentru scurt timp cel mai negru capitol din istoria recentă a Europei. Este un capitol pe care autoritățile de la Belgrad și, aparent, tot mai mulți sîrbi, vor să îl lase în urmă.
Că Mladici aparține trecutului au spus-o, imediat după arestare, președintele Boris Tadici, ministrul sîrb de interne Ivica Dacici și întreg guvernul de la Belgrad. Ani buni, generalul s-a ascuns în văzul lumii și a beneficiat de ajutorul unei rețele extinse de prieteni, mulți dintre ei oficiali ai guvernului, armatei sau ai serviciilor secrete. Lucrurile s-au schimbat. Pentru executivul condus de Partidul Democrat, al președintelui Boris Tadici, principala țintă este acum una pragmatică – începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Transferul lui Mladici către Tribunalul de la Haga îi aduce pe sîrbi mai aproape de acest pas.
Că o parte tot mai importantă a populației sîrbe dorește să lase traumele războiului în trecut a demonstrat-o numărul relativ mic de oameni ce au ieșit pe străzile din Belgrad pentru a-și arăta susținerea pentru Mladici. O mulțime comparabil mai mică decît cea care a ieșit în stradă la arestarea lui Radovan Karadjici în 2008. Chiar reacția liderului principalei grupări de opoziție, Partidul Progresiv (ultranaționalist), a arătat că lucrurile se schimbă. Pus în imposibilitatea de a condamna arestarea, de teamă că și-ar strica relațiile cu oficialii din cancelariile occidentale, Tomislav Nicolici a renunțat la exprimarea tranșantă pentru una atît de europeană: „Sînt surprins”, a spus el.
Capturarea lui Mladici, salutată de Europa și SUA, nu încheie toate socotelile cu trecutul în spațiul fostei Iugoslavii. Problema Kosovo rămîne încă la ordinea zilei, iar Belgradul va trebui să găsească o cale pentru a normaliza relația cu Priștina. Comunitatea internațională va trebui să sprijine în continuare micul stat, așa cum va trebui să sprijine și Bosnia-Herțegovina.
Pentru europeni în general, episodul Mladici a venit la timp pentru a le reaminti cît de distructive au fost politicile naționaliste în trecut. Europenii nu ar trebui să uite nici faptul că istoria are tendința de a se repeta. Și să înțeleagă că nu trebuie să cedeze apelurilor populiste și naționaliste lansate de politicienii ce încearcă să profite electoral de pe urma crizei.
Adrian COCHINO
Adaugă un comentariu