O bombă electorală pe bază de benzină şi motorină
Cap în cap 6 aprilie 2014 Niciun comentariu la O bombă electorală pe bază de benzină şi motorină 7
O analiză pe tema majorării accizei la combustibili cu 7 eurocenţi/litru, la 1 aprilie, ar trebui să includă în primul rînd o discuţie despre impactul financiar pe care măsura o va avea asupra consumatorilor. Din acest punct de vedere, decizia este foarte periculoasă pentru Guvernul condus de Victor Ponta, cu atît mai mult cu cît vine într-un an electoral.
Un studiu realizat de Daedalus Millward Brown, preluat de Mediafax, arată că, românii parcurg cu maşina, în medie, 14.700 km anual, iar, după majorarea accizei, costul mediu va creşte cu 505 lei pentru benzină şi cu 415 lei pentru motorină.
Mai mult, dacă-şi păstrează bugetul actual, un şofer al unui automobil din clasa compactă va alimenta cu circa 3,5 litri mai puţin, la un plin în valoare de 300 lei, ceea ce înseamnă că va circula cu circa 50 de km mai puţin.
Potrivit studiului, într-un an de zile, şoferii vor circula cu 1.100 de kilometri mai puţin, dacă nu alocă sume suplimentare pentru achiziţia de carburanţi.
Privind la aceste cifre, putem lesne concluziona că majorarea accizei la combustibil poate avea consecinţe electorale semnificative. Mai ales că, prin adăugarea celor 7 eurocenţi (aproximativ 42 de bani, după corelarea cu inflaţia şi cursul leu/euro), se depăşeşte pragul psihologic de șase lei per litru.
Simţind pericolul, Guvernul s-a străduit să justifice public majorarea accizei prin nevoia de finanţare a unor proiecte de infrastructură, dintre care autostrăzile sînt cele mai importante. Nu a reuşit însă să fie foarte convingător. Nu există nici o garanţie că, odată intraţi în buget, banii colectaţi din majorarea accizei se vor duce la autostrăzi. Guvernul a refuzat să modifice Codul fiscal, pentru a stipula în mod expres că aceşti bani vor fi cheltuiţi pe proiecte de infrastructură. Exista şi posibilitatea ca resursele suplimentare ce vor fi încasate să fie alocate Planului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, aflat în coordonarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Executivul a preferat, însă, să arunce acciza suplimentară în coşul larg al Bugetului de stat, pentru a dispune de aceste sume după bunul plac. Din aceşti bani se pot plăti pensii, salarii, pomeni electorale, achiziţii publice la preţuri exorbitante, sau contracte acordate clientelei politice, adică pot fi sifonaţi mult mai uşor.
Aceste lucruri sînt uşor de demonstrat opiniei publice. Atunci cînd alegătorii vor vedea că, din banii plătiţi în plus pentru benzină sau motorină, Guvernul nu va construi nici un metru de autostradă, vor sancţiona la vot proasta guvernare şi minciuna.
Misiunea Guvernului este cu atît mai dificilă cu cît se află sub tirul susţinut al preşedintelui Traian Băsescu, care face presiuni publice pentru a elimina acciza suplimentară la combustibil. După ce a eşuat în a determina Executivul să renunţe la ea, şeful statului a trimis o scrisoare fiecărui parlamentar în parte, pentru a nu vota ordonanţa de urgenţă.
Pentru şeful statului, lupta împotriva majorării accizei la combustibil este vitală. În 2012, alegătorii au votat împotriva sa la referendum şi împotriva PDL la alegerile parlamentare din cauza măsurilor de austeritate, deşi preşedintele a susţinut în permanenţă că tăierile sînt necesare. Dacă reuşeşte să demonstreze că actualul Guvern scumpeşte viaţa oamenilor, deşi are toate condiţiile să nu o facă, potenţialul electoral de creştere este semnificativ.
de Silviu SERGIU, redactor-șef adjunct Evenimentul Zilei
Adaugă un comentariu