O înfrîngere istorică pentru socialiști și republicani
Cap în cap 2 mai 2017 Niciun comentariu la O înfrîngere istorică pentru socialiști și republicani 13Proeuropeanul Emmanuel Macron, candidat din partea mișcării En Marche!, și Marine Le Pen (de extremă-dreapta), liderul partidului populist Frontul Național, sînt cei doi candidați la președinția Franței care au intrat în cel de-al doilea turn de scrutin, care va avea loc duminică, 7 mai. Conform rezultatelor comunicate de Ministerul francez de Interne, aceștia au primit 23,7% din voturi, respectiv 21,53 %. Prezența la urne a fost de 78,69% din totalul persoanelor cu drept de vot, mai mică față de ultimele alegeri prezidențiale, care au avut loc în 2012, cînd au votat peste 80% dintre alegători, scrie cotidianului Le Figaro.
Conform The Independent, sondajele realizate pînă acum de BVA, Harris Interactive, Ifop, Ipsos Sopra Steria și Opinion Way, arată că Emmanuel Macron va ieși învingător în turul doi cu peste 60% din voturi, în timp ce contracandidata sa, Marine Le Pen, ar obține puțin peste 30%. François Fillon, candidat al formațiunii republicane și ocupantul locului trei în urma primului tur, cu un procent de 19,91% din voturi, și Benoît Hamon (care s-a clasat pe locul cinci cu 6,35% din voturi) au anunțat că vor vota cu liderul mișcării En Marche! Ocupantul locului patru, Jean-Luc Mélechon, candidat al mișcării civice France Insoumise, care a obținut 19,64% din voturi a refuzat să spună pe cine va alege în următorul tur de scrutin.
Marine Le Pen este fiica fondatorului formațiunii Frontul Național, pe care a condus-o începînd cu anul 2011. Este membră a Parlamentului European din 2004, iar pe timpul campaniei electorale a atras atenția asupra sa întrucît a negat implicarea statului francez în Holocaust, afirmînd că „Franța nu este responsabilă de razia de la velodromul de iarnă”, din anul 1942, cînd au fost arestați peste 13.000 de evrei. În plus, a vorbit în mai multe interviuri despre camerele naziste de gazare, pe care le-a descris ca fiind „un detaliu al istoriei”, conform BBC. Marine Le Pen este cunoscută și pentru legăturile pe care le are cu Rusia, făcînd chiar și o vizită la Moscova înainte alegerilor, unde s-a întîlnit cu Vladimir Putin. După anunțarea rezultatelor primului scrutin, aceasta și-a dat demisia din fruntea formațiunii pe care a condus-o timp de șase ani. „Am decis să mă suspend din funcția de președinte al Frontului Național. Voi fi dincolo de evaluările asociate unei părți sau alteia”, a anunțat Marine Le Pen.
Guvernul francez îl susține pe Macron
Fost ministru al Economiei în cadrul guvernului francez, Emmanuel Macron – în vîrstă de 39 de ani – a creat mișcarea En Marche! în aprilie 2016. În timpul campaniei electorale acesta a vorbit constant despre necesitatea unei legi care să nu le permită parlamentarilor francezi angajarea membrilor familiei, afirmînd că așa vrea „să se pună capăt nepotismului”. A atras atenția asupra sa datorită relației pe care o are. Acesta este căsătorit cu o femeie mai în vîrstă cu 24 de ani decît el, care i-a fost profesoară în liceu.
Și publicațiile străine vorbesc despre o victorie a fondatorului mișcării En Marche!. Le Monde a scris despre rezultatele alegerilor ca fiind „un pariu reușit”, întrucît în urmă cu doi ani Emmanuel Macron nu era cunoscut electoratului francez. Le Figaro a subliniat absența candidaților partidelor tradiționale – respectiv socialiștii și republicanii – din turul al doilea, vorbind despre „un nou seism”. În ciuda sondajelor de opinii, The Guardian scrie că deși Emmanuel Macron este cea mai bună speranță a unei țări cu probleme profunde, extrema-dreaptă încă reprezintă o amenințare.
Guvernul francez a anunțat luni, după aflarea rezultatelor primului tur, că îl susține pe candidatul En Marche! în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, după ce anterior președintele Francois Hollande a îndemnat electoratul francez să-l voteze pe Emmanuel Macron și să o respingă pe Marine Le Pen, conform AFP.
Adaugă un comentariu