O inghititura (in sec) din bucataria romaneasca
Cap în cap 13 martie 2008 Niciun comentariu la O inghititura (in sec) din bucataria romaneasca 5N-am sa spun ca episodul referitor la Romania din seria “No Reservations”, realizata de Anthony Bourdain pentru Travel Channel, m-a nemultumit. Am vazut o felie dintr-o realitate pe care o cunoastem cu totii dar, atunci cind avem musafiri, ne grabim sa o ascundem cit mai repede cu matura dupa un colt. Asta nu inseamna nici ca m-a multumit. Unele comentarii caustice ale lui Anthony Bourdain mi s-au parut absolut gratuite si am convingerea ca lui i s-au parut absolut necesare, din moment ce nu a fost cazul unei trasmisiuni in direct, cind asupra a ceea ce spui sau filmezi nu se mai poate interveni. Nu, a fost vorba de o pelicula construita dintru inceput, cind autorul ei isi demasca propria prejudecata, de altminteri si cea care l-a indemnat spre Romania: “un loc care exista mai degraba in imaginatia unora decit pe harta”. Caci, de data asta, n-a mai mincat fudulii de berbec (cita extravaganta!), ca in Maroc, nici oua de furnici, ca in Puebla, Mexic, nici ochii unei foci, ca in zonele arctice, sau o cobra cu inima, cu fiere, cu tot, in Vietnam. A mincat mici, sarmale, carne de porc, ciorba de burta – doar marafeturi pe linga cele mai sus mentionate. Si a tras o concluzie – sintem banali, nesurprinzatori – pe care a extins-o, in subsidiar, de la un platou cu mincare la intreaga natie.
Nu e, totusi, atit de alarmant, asa cum se prezinta situatia in blogosfera (la televizor stirea despre “scandal” a aparut la oarece distanta de timp). O parte dintre opinenti, majoritar romani, contesta filmul, dar dintr-o situatie de probabila impostura: stabiliti in alte tari, isi manifesta agresiv nostalgiile, ajungind pina la a cere – unii – interzicerea filmului, pe motiv ca “este o jignire la adresa lui Vlad Tepes”. E adevarat ca, dintre toate episoadele realizate in seria “No Reservations”, cel despre Romania a electrizat cele mai multe voci. Rezumativ, au fost contestati Anthony Bourdain, Ministerul Turismului de la noi care, atunci cind l-a contractat si platit pe american si-a inchipuit exclusiv un film de promovare a traditiilor (culinare) romanesti, stabilindu-i acestuia traseul de urmat, si pe Zamir, ghidul rus care l-a insotit pe Bourdain in aventura sa. Inversunarea de pe bloguri nu se limiteaza numai la atit si va mai trece timp pina cind vorbele patimase se vor decanta. Pe 10 martie, filmul se redifuzeaza, tocmai din pricina emotiilor create. E insa posibil sa o luam de la capat cu aceleasi dispute si am banuiala ca numai identificarea unui “vinovat principal” le-ar mai reduce romanilor din clocot. Dincolo de orice necaz, as crede ca bucataria romaneasca e destul de agresiva, plecind de la simpla contestare ca, pentru unii, sarea e mai potrivita in ochi decit in bucate.
Marius-Adrian HAZAPARU
Adaugă un comentariu